Potasyum etil ksontat-pirit arayüzeyinde adsorbsiyon-termal desorbsiyon işlemi ve desorblanan ksantat iyonlarının pirit yüzeyine tekrar adsorbsiyonu
- Tez No: 35284
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ÖZDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Xanthate, sodium sulphide, adsorption and thermal desorption
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cevher Hazırlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Ill ÖZET Ksantat ile sülfürlü mineral arasındaki kimyasal tepkimenin ekzotermik olduğu varsayılarak, ısısal iş ile bu kimyasal tepkimeyi tersinir yaparak, adsorplanan ksantatın termal desorpsiyonu bu çalışmada amaçlanmıştır. Bu tezde, potasyum etil ksantatın pirite adsorsiyonu, piritten ksantat iyonlarının termal desorpsiyonu ve desorplanan ksantat iyonlarının tekrar pirit yüzeyine adsorpsiyonu çalışıldı. Ticari etil ksantat çözeltilerdeki; Na2S konsantrasyonunun artması ile ksantat iyonları konsantrasyonunun arttığı belirlendi. Ksantat iyonlarının desorpsiyonunda, sıcaklığın artması ile desorpsiyon hızının arttığı ve termal desorpsiyonda, sodyum sülfürün desorsiyon hızını daha da arttırdığı görüldü. Sonuçlar, termal desorpsiyon ile desorplanan ksantat iyonlarının pirit yüzeyine adsorbe olabileceği göstermiştir.
Özet (Çeviri)
-IV- ABSTRACT The objective of this study was the thermal desorption of the adsorbed xanthate. In this thesis; adsorption of potassium ethyl xanthate ions on pyrite,thermal desorption of xanthate ions from pyrite and re-adsorption of desorbed xanthate ions on pyrite were studied. Addition of Na2S increases the xanthate ion concentration in the commercial ethyl xanthate solution. It was found that with increasing thermal decomposition temperature and Na2S concentration, desorption rate increased. The results also show that the desorbed xanthate ions can be re-adsorbed on the surface of pyrite.