Erişkin tip diabette hücresel immün yanıtlar
Cellular immunity in adult onset diabetes mellitus
- Tez No: 352842
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN KONCA
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Atopi, erişkin tipi diabet, Phadiatop, Prick test, hücresel immünite, Atopi, adult-onset Diabetes mellitus, Phadiatop, Prick test, cell-mediated immünity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İmmünoloji ve Allerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
T-helper 1 ve T-helper 2 effektör hücrelerin sırasıyla hücresel/otoimmün ve hümoral/alerjik yanıtlarında etkili olduğu ve karşılıklı olarak birbirini kontrol ettiği bildirilmiştir. Bu durum toleransın mekanizması olarak ileri sürülmüştür. Diabetli hastalarda infeksiyonlara karşı direncin azaldığı bazı araştırmacılar tarafından bildirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; hücresel immünitenin ölçütü olarak kabul edilen Mantoux testi ve Th2 yanıtları ile ilişkisi bildirilen deri prick testlerini kullanarak tip 2 diabeti olan hastalarda hücresel immün yanıtları araştırmaktır. Yaş ve cins uyumluluğu gösteren 77 tip 2 diabetli hasta ve 71 sağlıklı kontrolün Mantoux testi ve deri prick testi sonuçları beraber değerlendirildi. Diabet grubunda Mantoux testi negatif denek sayısı 23, kontrol grubunda 7 bulundu; Mantoux testi 1-5 mm arasında olanların frekansı sırasıyla 19 ve 10 idi. On mm'nin üzerinde olanlar ise sırasıyla 12 ve 25 idi. Yapılan korreleasyon analizinde diabetli hastalarda Mantoux testi sonuçları açlık kan şekeri (r=-0.285, p=0.012) ve HbA1c (r=-0.353, p=0.002) düzeyleri ile yakın bir negatif korrelasyon gösteriyordu. Sonuç olarak tip 2 diabetli hastalarda hücresel immün yanıtlarda önemli düzeyde azalma olduğu; bunun deri testleri ile (Th2 yanıtları) ilişkili olmadığına ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
T-helper-1 and T-helper-2 cells were reported to be effective in cellular/autoimmune and humoral/allergic responses, respectively, and controlled each other interactively. This was proposed as a mechanism of tolerance. Decreased resistance to infections with diabetic patients have been reported by several investigators. The aim of study is to investigate cellular immune responses in patients with type two diabetes mellitus; by using Mantoux test which had been accepted as a measure of cellular immunity and skin prick test in relation to T-helper-2 responses. Mantoux test and skin prick test results of 77 type-2-diabetic patients and 71 gender –and- age matched healthy individuals were evaluated. Number of subjects with a negative Mantoux test was found to be 23 among diabetic group and 7 among control group; frequency of subjects with 1-5 mm Mantoux test result was 19 and 10, respectively. That of subjects with more than 10 mm were 12 and 25 in the same order. There was a negative correlation between Mantoux test results with fasting serum glucose levels (r=-0.285, p=0.012) and HbA1c (r= -0.353, p=0.002) levels of diabetic subjects. In conclusion; type-2 diabetic patients have significantly decreased cellular immune responses, and this is not related to skin test results (Th2 responses).