Meme arter kalsifikasyonunun karotis intimal kalınlaşma ve ilgili biyokimyasal parametrelerle ilişkisinin araştırılması
Relationship between breast arterial calcification and carotid intimal thickness and related biochemical parameters
- Tez No: 352869
- Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, meme arter kalsifikasyonu, karotis intima media kalınlığı, mamografi, Atherosclerosis, breast arterial calcification, carotid intima media thickness, mammography
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Genel populasyon temelli çalışmalar meme arter kalsifikasyonu (MAK) ile hipertansiyon, diabet, ve kardiyovasküler mortalite arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Yapılan başka çalışmalar sonucunda karotis intima media kalınlığı (KİMK)'nın aterosklerozun bir belirteci olduğu söylenmektedir. KİMK, kardiyovasküler risk yükünü gösterebilir ve gelecekteki kardiyovasküler olay gelişim potansiyeli ile ilgili kolay, çabuk ölçülebilen, noninvaziv bir ultrasonografik marker olarak fikir verebilir. Biz bu çalışmada MAK ile KİMK arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Çalışmanın diğer bir amacı da hastaların demografik özellikleri ve sistemik hastalıkları gösteren biyokimyasal parametrelerle MAK ve KİMK arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmada MAK'ı olan ve olmayan toplam 136 kadın değerlendirmeye alınmıştır. Yaş ve postmenopazal sürenin MAK, ortalama KİMK, plak varlığı ve KİMK grade ile ilişkili olduğu; emzirme süresi ile MAK arasında doğrusal ilişki olduğu; ortalama KİMK ile kan trigliserid değerleri arasında doğrusal ve istatistiksel anlamlı bir ilişki olduğu, menopoz durumu ile MAK, ortalama KİMK, plak varlığı ve KİMK grade'i açısından anlamlı ilişki olduğu sonucuna vardık. Çalışmamızda MG'de saptanan MAK ile OrtKİMK arasında doğrusal anlamlı bir ilişki tespit ettik. MG'de saptanan MAK'ın erken aterosklerozun bir göstergesi olduğu kanaatindeyiz. Bu nedenle bulgunun raporlarda belirtilmesi, asemptomatik kadınlarda olabilecek karotis arter aterosklerozu ile ilgili olarak klinisyeni bilgilendirebilir.
Özet (Çeviri)
General population-based studies showed that relationship between breast artery calcification (BAC) with hypertension, diabetes, and cardiovascular mortality. As a result of other studies are said that carotid intima-media thickness(CIMT) is a marker of atherosclerosis. CIMT can show the burden of cardiovascular risk which gives an idea about the potential development of future cardiovascular events, easy, fast measurable, non-invasive marker in ultrasound. In this study we aimed to investigate relationship between BAC and CIMT. Another aim of this study is to asses the relationship CIMT and BAC between the demographic characteristics and biochemical parameters of systemic diseases. In this study, 136 woman were evaluated with and without BAC. We obtained the relatioship between age and postmenopausal period with BAC, mean CIMT and the presence of plaque and its grade; the linear correlation between duration of breastfeeding and BAC; linear and statistically significant relationship between blood triglyceride level and mean CIMT; significant relationship between menopausal status with BAC, average CIMT, presence of plaque and it's grade. In this study, we detected significant linear correlation between the BAC at MG and mean CIMT. We suggested that BAC is to be an indicator of early atherosclerosis which is detected at MG. For this reason if this finding is identified in the reports, that may be inform the clinician about asymptomatic carotid artery atherosclerosis in women.