Kalp cerrahisi öncesi mikroalbuminüri varlığının kısa dönem prognoza etkisi
Short term prognostic effect of the presence of microalbuminuria in cardiac surgery
  1. Tez No: 352893
  2. Yazar: EMRAH AKBAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL GÜLMEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroalbuminüri, Kardiyopulmoner bypass, Postoperatif prognoz, yara yeri akıntısı, drenaj miktarı, dopamin, yoğun bakım, Microalbuminuria, cardiopulmonary bypass, postoperative prognosis, wound drainage, drainage, dopamine, intensive care
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Albüminüri kardiyovasküler ve renal hastalık gelişimi açısından bağımsız önemli bir risk faktörü olduğu ileri sürülmektedir. Diyabeti olan veya olmayan tüm bireylerde özellikle HT'i olan bireylerde mikroalbüminüri miyokard infarktüsü, inme ve KVH'ten kaynaklanan mortalite için bağımsız risk faktörüdür. Gelecekte konjestif kalp yetmezliği gelişmesi olasılığını göstermektedir. Risk, albuminüri miktarıyla paralel olarak artmaktadır. Çalışma gurubu SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde 1 Ocak 2012 ile 31 Aralık 2012 tarihleri arasında opere edilmiş ve operasyon öncesi 24 saatlik idrarda MA varlığı taranmış hastalar tarafından oluşturuldu. Hastaların properatif, intraoperatif ve postoperatif verileri retrospektif olarak dosya verilerinden tarandı. Çalışmaya alınan 60 hastanın (43 ü erkek, 17 si kadın; MA olmayanlarda ortalama yaş 63,03 ±2,003 yıl; dağılım 25-81 yıl, MA olanlarda 64,29 ±1,774 yıl; dağılım 44-80 yıl) 24 ünde MA saptandı. MA olan hastalarda MA olmayanlara göre drenaj miktarının daha fazla olması, yoğun bakımda kalış süresinin artması, sternal akıntı sıklığında artış olması ve postoperatif dönemde dopamin tedavisi ihtiyacında artış olduğu saptandı. Bu çalışmanın sonuçları kalp cerrahisi öncesi MA varlığının postoperatif kısa dönem prognoza etki ettiğini desteklemektedir. Bu nedenle MA'nin öngörülemeyen sonuçlarının tespiti ve ortaya konması bakımından daha kapsamlı prospektif klinik çalışmaların gerektiği ve bu klinik sonuçların değerlendirilmesinde MA'nin her zaman dikkate alınması gereken önemli bir parametre olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Albuminuria for the development of cardiovascular and renal diseases independent is suggested to be an important risk factor. Microalbuminuria is independent risk factor of MI, serbrovasculer event, vascular disease and for primary prevention of cardiovascular adverse events mortality in both diabetic and non-diabetic patients, especially hypertansif patients. Future suggests the possibility of developing congestive heart failure. Increased urinary albumin excretion is an increasing everity of vascular disease. The working group had been operated and the presence of preoperative MA scanned in 24-hour urine was created by patients between 1 January 2012 and 31 December 2012 in SD School of Medicine Department of Cardiovascular Surgery Clinic. Preoperative, intraoperative, and postoperative data were retrospectively screened the file data. The study of 60 patients (43 males, 17 females; non MA mean age 63,03 ±2,003 year; 25-81 yıl, MA 64,29 ±1,774 yearl; 44-80 year) 24 MA was detected. In patients with MA compared to amount of the drainage, increased duration of intensive care unit stay, and postoperative sternal suppuration to an increased frequency of dopamine in the increase was found to be in need of treatment more than patients without MA. The results of this study, the presence of postoperative cardiac surgery before the Ma that supports the short-term impact on prognosis. Therefore MA's unpredictable results in terms of detection and demonstrated in prospective clinical trials are needed, we think it that a more comprehensive assessment of clinical outcome MA's always an important parameter to consider.