Hastanemiz yatan hastalarından laboratuvarımıza gönderilen kültürlerden üreyen nonfermenter bakterilerin antibiogramlarının belirlenmesi
The antibiotic suspectility rates of nonfermentative bacteria which izolated from hospitalized patients from our hospital
  1. Tez No: 352894
  2. Yazar: MUHAMMET GÜLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Nonfermentatif bakteriler, antibiyotik duyarlılığı, Nonfermentative bacteria, antibiotic suspectility
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Hastane bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar her yaştaki hastada görülebilir. Özellikle (üriner katater, damar katateri, ventilatör gibi) prosedürlere maruz kalan diğer yönlerden sağlıklı insanlarda da görülebilir. Hastane bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar hastanın mortalitesini arttırır ve yüksek maliyetlere neden olur. Hastane bakımı ile ilişkili enfeksiyonlar nonfermenter bakterilerde dahil birçok mikroorganizmaya bağlı olarak gelişebilir. Nonfermenter bakteriler özellikle yoğun bakım ünitelerinde önemli bir problem haline gelmişlerdir. Gelişmekte olan ülkelerde son 20 yılda çoklu ilaca dirençli nonfermentatif bakterilerin (Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa and Stenotrophomonas maltophilia) neden olduğu enfeksiyonlar önemli bir problem haline gelmiştir. Bu mikroorganizmalar hastaneye başvuran hastalar arasında kolonizasyon ve enfeksiyonun önemli nedenleri haline gelmişlerdir. Bu mikroorganizmalar bakteremi, idrar yolu enfeksiyonumenenjit gibi birçok nozokomiyal enfeksiyonda rol alırlar fakat en önemli rolleri ventilatör ilişkili pnömonidir. Bu gibi enfeksiyonların tedavisi bu grup bakterilerde birçok antibiyotik grubuna direnç bulunması nedeniyle oldukça zordur. Literatürde nonfermenterlere bağlı nadir toplum kökenli enfeksiyonlar bildirilmesine karşın bu bakterilerin asıl rolleri nozokomial enfeksiyonlardır. Hastane bakımı ile ilişkili enfeksiyonlarından korunma halen öncelikli bir konudur. Antibiyotik direncinin belirlenmesi bu öncelikler arasında yer alır ve modern mikrobiyolojinin önemli bir parçasını oluşturur. Efektif bir antibiyotik direnci surveyans çalışması ampirik antibiyotik seçimini yönlerdirmede çok gerekli bir parçadır. Bu surveyans çalışmaları özellikle yoğun bakım ünitelerinde klinisyene böyle çoklu ilaca dirençli bakterilerin tedavisinde yol gösterir. Biz hastanemizde 2010-2012 yılları arasında hastanemizden elde edilen örneklerden üreyen nonfermentatif bakterilerin direnç oranlarını sunduk.
Özet (Çeviri)
Healtcare associated infections can affect patients of all ages. Healtcare associated infections can occur in otherwise healty individuals, especially if invasive procedures (urinary catheters, vascular catheters, ventilation systems) are used. Healtcare associated infections associated with increased costs, increase in patient mortality. Healtcare associated infections caused by a wide range of microorganisms including nonfermentative gram negative rods. Nonfermentative bacteria has become a major problem in intensive care units. İn developing countries healtcare associated infections caused by multidrug resistance nonfermentative gram negative rods (Acinetobacter baumannii, Pseudomonas aeruginosa and Stenotrophomonas maltophilia) has proved to be a particlar problem over the last 20 years. These pathogens play a significant role in the colonization and infection of patients admitted to hospitals. These pathogens can cause a wide spectrum nosocomial infections including bacteremia, urinary tract infections, menengitis, but their predominant role is as agents of ventilator associated pneumonia. Such infections are often difficult to treat because of widespread resistance of these bacteria to the major groups of antibiotics. Altrough some rare cases of community acquired infections caused by nonfermentative bacteria have been reported, the primary pathogenic role of these bacteria is nosocomial infections. Preventing healtcare associated infections remains a priority. Antimicrobial resistance surveillance is one of the important parts of“modern microbiology”and as a part of these priority. An effective surveillance is essential for empirical antibiotic choice. Antimicrobial resistance surveillance leads to the clinician how to treat these multidrug resistance bacteria especially intensive care unit patients. We presented the antimicrobial resistance rates of our hospital between 2010-2012 of nonfermentative bacteria