Osteoporotik kırıkların tıbbi tedavisinde ortopedi uzmanların farkındalığında artış var mıdır?
Is there any increase in the orthopedists' awareness about the medical treatment after an osteoporotic fracture?
- Tez No: 352914
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ŞAHAP ATİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: osteoporoz, osteoporotik kırık, farkındalık, osteoporosis, osteoporotic fracture, awareness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Çalısmamızda ''Osteoporotik kırıkların tıbbi tedavisinde ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının farkındalığında artıs var mıdır?'' sorusuna cevap arandı. Farkındalığı değerlendirebilmek için düsük enerjili travmadan sonra gelisen cerrahi kırığa osteoporoz tedavisinin baslanma oranı arastırıldı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde 1 Ocak 2002 - 30 Aralık 2011 tarihleri arasında düsük enerjili travma ile gelisen cerrahi kırıklı hastalar değerlendirildi (2274 hasta). Çalısmaya dahil edilen hastalar hepsi 60 yas ve üstü olan, daha önce osteoporoz tedavisini almayan ve sekonder osteoporoz tanıları olmayan, 560 kadın (%66,4) ve 284 erkek (%33,6), toplam 844 hasta tanımlanmıs olup yas aralığı 60-94, ortalama yas 78 idi. Hastaların tedavi alma durumları yıllara ve tanıya göre değerlendirildi. Çalısmamızda yıllara göre tedavi alma durumunda anlamlı bir fark saptanırken (p = 0,009) tanıya göre tedavi alma durumunda anlamlı bir fark görülmedi (p = 0,735). 2005 ve 2008 yıllarında osteoporotik kırıkların tıbbi tedavisinde iki artıs aralığı saptandi. Çalısmamızda, seneler ilerledikçe osteoporoz tanı ve tedavisindeki farkındalıkta görülen artıs eğrisi, sonrasında yerini düsüse bırakmaktadır. Sonuç olarak verilen eğitim uzman ve arastırma görevlilerince tam anlamıyla hastalara tedavi olarak yansıtılamamıstır.
Özet (Çeviri)
The research question in our study was; ''Is there any increase in the orthopedists' awareness about the medical treatment after an osteoporotic fracture?''. In order to evaluate the awareness the rate of medical treatment initiation after operated osteoporotic fractures was investigated. Patients whom operated with fragility fractures in Department of Orthopedics and Traumatology of Gazi University Medical Faculty Hospital were evaluated in the dates of January 1, 2002 – December 30, 2011 interval (2274 patients). Including criteria were, 60 years old and above, not receiving any treatment of osteoporosis and no diagnosis of secondary osteoporosis. As a result, a total of 844 patients, 560 women (66.4%) and 284 men (33.6%), were defined with the range of 60-94 years old and average age was 78. Treatment status of patients evaluated according to the year and the diagnosis. A meaningful difference found in the case of receiving treatment according to years (p = 0.009) which was not found in diagnosis (p = 0.735). In 2005 and 2008 years, a peak increase detected in medical treatment of osteoporotic fractures. Over the years, every ascending in the curve of awareness of osteoporotic fracture's medical treatment was replaced with a decline. Last of all, education and provided informations about the medical treatment of osteoporosis was not reflected as a professional consequent treatment to the patients by specialists and residents literally.