Shear strength improvement at the interface of lime-treated soil and concrete structures
- Tez No: 35298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BAYKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Cast-in-situ concrete piles, skin friction, lime stabilization, diffusion
- Yıl: 1994
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Kireç stabilizasyonu killi zeminlerde kazıkların yanal taşıma kapasitelerini arttırmak için kullanılabilir. Kesme kuvvetinin şiddeti kazık yanal yüzeyinden uzaklaştıkça azalır. Kireç stabilizasyonu ile, çökmenin en olası olduğu kazık yanal yüzeyinin hemen yakınındaki bölgenin kesme dayanımı arttırılabilir. Kazık tipi yerinde dökme beton kazık olarak seçildiğinde, taze betonun içindeki serbest kirecin, stabilizasyon işlemi için kaynak olabileceği düşünülebilir. Fakat taze betonun içinde serbest halde bulunan kireç oram yüzde bir ya da ikiyi geçmez. Daha fazla kireç sağlamak için, beton dökülmesinden önce, kazık çukurunda kireç çamuru oluşturulabilir. Bu sayede, kireç stabilizasyonu difüzyon yolu ile gerçekleşebilir. Bu çalışmada, kireçle stabilize edilmiş killi zemin ile beton arasındaki yüzeyde kesme dayanımı artışını görebilmek amacı ile kesme deneylen yapılmıştır. Deney sonuçlarına göre, killi toprakların kireç stabilizasyonu ile kesme dayanımında yüzde 100' e varan büyük artışlar olduğu saptanmıştır. Kazıkların yanal taşıma kapasitelerinin arttırılması için önerilen metod çok kolay ve saha uygulamaları için oldukça uygundur. Bu metodla, kazıkların gerekli yük taşıma kapasiteleri, kazık boyutlarını arttırmaksızın, ekonomik şekilde elde edilebilir. önemli Sözcükler: yerinde dökme beton kazıklar, yanal sürtünme, kireç stabilizasyonu, difüzyon.
Özet (Çeviri)
Lime stabilization can be used to increase the shaft resistance capacity of friction piles in clayey-soil. The concentration of the shear stress decreases gradually from the pile shaft outwards. By means of lime stabilization, the shear resistance can be increased in the zone close to the pile shaft where failure is most probable to occur. When the pile type is selected as cast-in-situ concrete pile, the free lime in fresh concrete may be considered to be the lime source for stabilization. However, the lime content in fresh concrete does not exceed one to two per cent. To provide extra lime, a slurry can be prepared in the bore-hole prior to concrete casting. Thus, the lime stabilization may occur through diffusion. In this study, direct shear tests were performed to observe the increase in shear strength at the interface of lime stabilized clayey-soil and concrete. By the lime stabilization of the clayey-soil, an increase of a great extent up to 100 per cent is observed in shear strength at the soil-concrete interface. The method proposed for increasing the shaft resistance capacity of cast-in-situ concrete piles by the lime stabilization is very easy and convenient for the field applications. Therefore, the necessary load carrying capacity of piles can be obtained economically without increasing the pile dimensions.