Prediyabetik ve sağlıklı bireylerde altın çilek, papaya ve üzümün kan glukoz, insülin salgılanma ve insülin direnci üzerine etkisi
Golden berry, papaya and grapes effects on blood glucose,insulin secretion and insulin resistance in prediabetic and healthy subjects
  1. Tez No: 353008
  2. Yazar: YASEMİN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabetik, Altın Çilek, Glikoz, İnsülin, Prediabetic, Golden Berry, Glucose, Insulin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Diabetes Mellitus tedavisinde halk arasında bitkisel kökenli maddeler yaygın olarak kullanılmaktadır. Altın çilek (Physalis peruviana) bu amaçla sık olarak kullanılan meyvelerdendir. Bu çalışmada altın çileğin normal ve prediyabetli kişilerde kan şekeri ve insülin sekresyonu üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla 10 prediyabetik ve 10 sağlıklı birey çalışmaya alınmış, açlık ve 135 gr altın çilek tükettikten sonra 1. Saat ve 2. saatte kan alınmış, kan şekeri ve insülin düzeyleri çalışılmıştır. Altın çilek tüketimi ile sağlıklı ve prediabetik grup arasında kan şekeri anlamlı farklı değilken, prediyabetik grupta insülin düzeyleri açlık (p=0.001); 1. Saat (p= 0,008) ve 2.saatte (p=0.002) anlamlı olarak daha fazla idi. Altın çilek kan şekerini fazla arttırmadan yeterli insülin sekresyonuna yol açmakta ve diyabet açısından riskli kişilerde meyve olarak kullanılabileceği düşünülebilir. Diyabetik hastalarda insülin sekresyonuna etkisi başka çalışmalarda araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Herbal remedies are commonly used in treatment of Diabetes mellitus in society. One of the most common herbs that they used was golden berry (Physalis peruviana). In this research, they investigated the effects of golden berry over the blood glucose and insulin secretion with the people who is healthy or prediabetic. In this research, they first picked 10 healthy and 10 prediabetic people. In the process of research, they first feed these people only with 135 gram golden berry and then they took their blood sample with in an hour and they researched the blood glucose and insulin on the blood samples. They soon realizes that there was no significant difference of blood glucose level on both groups. However there was significant difference of insulin level with the people who had prediabetic, as the test results shows fasting (p=0,001), first hour (p= 0,008..) and 2nd. hour (p=0,002). Golden berry could use for insulin secretion without increasing blood glucose. In addition the people who are are risk of having diabetics would have use it as fruits. The effect of golden berries over diabetics' insulin secretion should be researched.