Diyabetik sıçanların plasental gelişiminde adiponektinin rolü
The role of adiponectin in placental development of diabetic rats
  1. Tez No: 353007
  2. Yazar: ZEYNEP AVCİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİJLE KİPMEN KORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Plasenta, Adiponektin, AdipoR1, AdipoR2, PPARα, PPARγ, RXRα, p38 MAPK, Diabetes, Placenta, Adiponectin, AdipoR1, AdipoR2, PPARalpha, PPARγ, RXRalpha, p38 MAPK
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya ve Klinik Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Diyabetik Sıçanların Plasental Gelişiminde Adiponektinin Rolü ÖZET Plasenta gebelik süresince maternal ve fetal sirkülasyon arasında bir bariyer olarak görev yapan, fetus gelişimi ve büyümesinde önemli rol oynayan bir organdır. Sağlıklı bir gebelik, normal plasenta gelişimine bağlıdır. Gebelik esnasında fetal gelişim, plasental gelişim ve anne sağlığı için birçok fizyolojik, immünolojik ve metabolik adaptasyonlar gerekmektedir. Plasentanın gelişimi, gebeliğin devamı için önemli kriterlerden bir tanesidir. Yeterli plasental gelişimin olmadığı durumlarda diyabet, intrauterin büyüme geriliği ve preeklampsi gibi klinik komplikasyonlar gelişebilir. Anti-diyabetik etkilere sahip olan adiponektinin plasental gelişime etkisi hakkında bilinenler sınırlıdır. Bu çalışmada, normal ve streptozocin (STZ) ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda adiponektin ve plasental gelişim arasındaki ilişki araştırıldı. Kontrol ve diyabet gruplarının plasenta ve embriyo ağırlıkları karşılaştırıldığında, diyabet grubuna ait plasentaların gebeliğin 18. gününden itibaren kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha büyük olduğu gözlendi. Kontrol ve diyabet grubuna ait embriyo ağırlıkları değerlendirildiğinde ise, 14, 18 ve 20. günde kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı bir azalış gözlendi. Adiponektin ve reseptörleri olan AdipoR1 ve AdipoR2'nin ekspresyonları protein ve gen düzeyinde değerlendirildi. Adiponektin proteininde, gebeliğin 16, 18 ve 20. günlerinde diyabet grubunda kontrol grubu ile kıyaslandığında anlamlı bir azalma tespit edildi. Maternal adiponektin serum düzeyleri de araştırıldı ve diyabet grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir azalma görüldü. AdipoR1 ekspresyonlarında önemli bir değişim gözlenmezken, AdipoR2 ekspresyonunda gebeliğin 14, 18 ve 20. gününde diyabet grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir azalma tespit edildi. Diyabette ve plasental gelişimde adiponektinin etkilerini daha ayrıntılı olarak ortaya çıkarmak için, adiponektin etki mekanizmasında rol oynayan PPARα, PPARγ ve RXRα 'nın protein ve mRNA düzeyleri ile PPAR sinyalizasyonunda etkili olan p38-MAPK'ın protein düzeyleri de araştırıldı. Bulgularımıza göre, gebelik ve diyabet adiponektin ile ilişkilidir. Diyabette, gebelik günleri arttıkça adiponektin miktarında azalma saptandı. Adiponektindeki azalmaya bağlı olarak adiponektin sinyal yolağında yer alan PPARα, PPARγ ve RXRα 'da azalmalar belirlendi. p38 MAPK fosforilasyonunda ise istatiksel olarak anlamlı bir artış gözlendi. Diyabette gözlenen plasental gelişim anormalliklerinde adiponektinin önemli bir role sahip olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
The Role of Adiponectin in Placental Development of Diabetic Rats ABSTRACT Placenta is an organ which acts as a barrier between maternal and fetal circulation during pregnancy and plays an important role in fetal development and growth. A healthy pregnancy is closely associated with normal placental development. Many physiological, immunological and metabolic adaptations are necessary for healthy placental/fetal development and maternal health. Placental development is one of the important criteria during pregnancy. Inadequate placental development may cause clinical complications such as intrauterine growth retardation, preeclampsia and diabetes. There is limited data about placental expression of adiponectin, which has anti-diabetic effects. In this study, relationship between adiponectin and placental development was studied in normal and streptozotocine (STZ) induced diabetic rats. Diabetic rat placentas were bigger than control placentas at gestational day 18 and 20 and diabetic embryos were smaller than control group at gestational day 14, 18 and 20. Results were statistically significant. Adiponectin and its receptors AdipoR1 and AdipoR2 expression were eveluated at mRNA and protein level. Adiponectin expression was significantly decreased at gestational day 16, 18 and 20 in diabetic group placentas. Maternal serum adiponectin levels were also eveluated and a significant decrease was observed in diabetic group blood sera. AdipoR1 expression was similiar between groups, on the other hand AdipoR2 expression was significantly decresed at gestational day 14, 18 and 20 in diabetic group placentas. In order to explain the effects of Adiponectin on placental development and in diabetic conditions in detail, PPARalpha, PPARgamma, RXRalpha (play roles in Adiponectin mechanisms) and p38 MAPK expression (play roles in PPAR signalization) levels were investigated. According to our results, pregnancy and diabetes is associated with adiponectin. A decrease in adiponectin level was determined in diabetes towards term. Depending on the decresase of adiponectin level, it was observed that PPARalpha, PPARgamma, RXRalpha (downstream molecules of adiponectin) expression levels were also decreased. Besides, a significant increase was oberved in p38 MAPK phosphorylation. In conclusion, we are of opinion that adiponection has an inportant role in placental development abnormalities in diabetic conditions.