Nitrik oksit sentaz inhibisyonu hipertansiyon modelinde magnezyumun kan akışkanlığı üzerine etkisi
The effects of magnesium on blood rheology in nitric oxide synthase inhibition hypertension model
  1. Tez No: 353011
  2. Yazar: MELİKE CENGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ BASRALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum, Hipertansiyon, Fibrinojen, Viskozite, Agregasyon, Magnesium, Hypertension, Fibrinogen, Viscosity, Aggregation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Nitrik oksit sentaz (NOS) inhibisyonu ile oluşturulan hipertansiyon modelinde magnezyumun kan basıncı ve kanın akışkanlık özellikleri üzerine etkileri bilinmemektedir. Bu çalışma ile NOS inhibisyonu hipertansiyon modelinde oral magnezyum tedavisinin yüksek kan basıncı ve kanın akışkanlık özellikleri üzerine olası etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Oral magnezyum tedavisinin gelişmekte olan hipertansiyon sürecindeki etileri Kontrol (K), Magnezyum (M), Hipertansiyon (H) ve Hipertansiyon+Magnezyum (HM) gruplarında incelenmiştir. Yerleşmiş hipertansiyon sürecindeki etkilerin incelenmesinde ise Hipertansiyon (H-12) ve Hipertansiyon+Magnezyum (HM-12) grupları kullanılmıştır. Hipertansiyon indüksiyonu sıçanların içme suyuna 25 mg/kg/gün dozunda L-NAME eklenmesi, magnezyum replasmanı ise sıçanların %0.8 oranında MgO içeren yem ile beslenmesi yoluyla sağlanmıştır. Deney sonuçları aşağıdaki gibidir; 1.Kan basıncı düzeyleri H grubunda L-NAME kullanımını takiben ilk haftadan itibaren K grubuna kıyasla önemli düzeyde artmış, HM grubunda ise H grubuna kıyasla 6. haftada önemli düşüş göstermiştir. HM-12 grubunda da H-12 grubuna göre benzer düşüş saptanmıştır. 2.Plazma magnezyum düzeyleri oral magnezyum tedavisi alan gruplarda yüksek bulunmuştur. Eritrosit magnezyum düzeyleri H grubunda K grubuna kıyasla önemli azalma göstermiş, HM grubunda ise H grubuna kıyasla yüksek bulunmuştur. 3.Plazma viskozitesi ve agregasyon indeksi H grubunda K grubuna kıyasla önemli artış, HM grubunda ise H grubuna kıyasla önemli azalma göstermiştir. 4.OEH ve Htc düzeyi H grubunda K grubuna kıyasla yüksek bulunmuştur. HM-12 grubunda ise H-12 grubuna kıyasla Htc değeri önemli azalma göstermiştir. 5.Diğer parametreler açısından gruplar arası fark saptanmamıştır. Sonuç olarak; NOS inhibisyonu ile oluşturulan hipertansiyon modelinde oral magnezyum tedavisi kan basıncı üzerine olumlu etki göstermekte, ancak kanın reolojik özellikleri üzerine yalnızca gelişmekte olan hipertansiyon sürecinde etkili olmaktadır.
Özet (Çeviri)
The effects of Magnesium on blood pressure and hemorheology in nitric oxide synthase (NOS) inhibition hypertension model is well-known The aim of this study is to investigate the impact of oral magnesium therapy on high blood pressure and hemorheology in NOS inhibition hypertension model. The effects of oral Magnesium teraphy on new progressing hypertension were investigated in Control (K), Magnesium (M), Hypertension (H) and Hypertension+Magnesium (HM) groups. The observation on the effects in already developed hypertension was performed with Hypertension (H-12) and Hypertension+Magnesium (HM-12) groups. Hypertension was induced by addition of 25 mg/kg/day L-NAME into the drinking water and magnesium replacement was achieved by alimentation with %0.8 MgO including chow. The results of our experiments were; 1.Blood pressure after L-Name induction was higher in H group compared with K group throughout the experiment . Blood pressure was significantly reduced at 6th week in HM group. Blood pressure was decreased similarly at 12 week in HT-12 group compared with H-12 group 2.High plasma Magnesium concentrations were determined in the groups which were treated with oral Magnesium. Red blood cell magnesium content were lower in H group compered with C group and higher in HM group compared with H group. 3.Plasma viscosity and aggregation index were increased in H group compared with C group and decreased in HM group compared with H group. 4.MCV and Htc levels were higher in H group compared with K group. Mean Hct value was decreased in HM-12 group compared with H-12 group. 5.There were no differences between groups on behalf of other parameters In conclusion; oral Magnesium teraphy in NOS inhibition hypertension model revealed favorable effects on hypertension however it was effective on rheological properties in only already developed hypertension.