Yüksek yağ içeren diyete bağlı obezite modeli uygulanan sıçanlarda egzersiz antrenmanının ağrı eşiği ve beta endorfin düzeylerine etkisi
  1. Tez No: 353010
  2. Yazar: MEHMET SEYRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR GÜL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: egzersiz, sıçan, ağrı eşiği, beta endorfin, exercise, rat, pain threshold, beta endorphins
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada sıçanlarda, yüksek yağ içeren diyetle oluşturulan obezite modelinde, ağrılı uyaran verilmesi sonrasında ağrı eşiği ve beta endorfin düzeyinin değişiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 4 grup ve her bir grupta 10 olmak üzere ağırlıkları 200-260 g arasında değişen 40 adet 3 aylık erkek Sprague Dawley sıçan kullanılmıştır. Çalışma süresince K ve E grupları standart sıçan yemiyle beslenirken YYD ve YYD+E grupları % 50 yağ (hayvansal yağ) içeren diyet uygulanmıştır. E ve E+YYD gruplarına egzersiz antrenmanı programı, 5 gün/hafta olarak, 8 hafta boyunca, hızı ve süresi dereceli olarak artan koşubandı egzersizi kullanılarak uygulanmıştır. Tüm grupların tükenme süreleri, hot plate latansı, plazma ve ACC beta endorfin konsantrasyonu ölçülmüştür. Çalışmamızda sıçanlarda ağrı eşik değerinin ölçümü için önceden ısıtılmış 55 C° de sıçanların sıcak plaka üzerine bırakılıp arka ayaklarını yalama ve sıçramaları ağrılı uyarana yanıt belirtisi olarak değerlendirilmiştir. Sonuçlar ortalama + SS olarak sunulmuş, gruplar arası karşılaştırmada Kruskal Wallis analizi, tekrarlayan ölçümlerde Wilcoxon testi kullanılmıştır. E ve YYD+E gruplarının tükenme süresinin, K ve YYD grubundan yüksek, YYD grubunun tükenme süresinin ise, K grubundan düşük olduğu saptanmıştır. Gruplara ait hot plate latans değerleri karşılaştırıldığında, YYD grubunun en düşük hot plate latansına sahip olduğu gözlenmiştir. Grupların plazma beta endorfin konsantrasyonu yönünden karşılaştırılması sonucunda, YYD+E grubunda en düşük beta endorfin düzeyinin saptandığı gözlenmiştir. ACC beta endorfin düzeyleri incelendiğinde, YYD grubunda en düşük düzeylerin saptandığı görülmektedir. Çalışmamızın sonuçları, YYD uygulamasının sıçanlarda ağrı eşiğini ve ACC beta endorfin konsantrasyonunu düşürdüğünü, bu etkilerin egzersiz uygulamasıyla kısmen geri döndüğünü ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigated pain threshold and beta endorphin concentration in both sedentary and exercise trained rats under high fat diet induced obesity. Forty male Sprague-Dawley rats were assigned to one of four groups: sedentary control (C), exercise trained (E), high fat diet (HFD) and exercise trained under high fat diet (HFD-T). Exercise trained groups were subjected to 5 days / week for 8 weeks of motor driven treadmill exercise. HFD was induced a diet regimen containing 50% fat. Animals were placed individually on a hot plate at 55˚C and withdrawal latency for hind paw was recorded as pain threshold. Results were given + SD, and data of the four groups were analyzed by using Kruskal Wallis test, and repeated measurements of groups were done by using Wilcoxon test. Animals in T and HFD-T groups had significantly higher exhaustion time compared to C and HFD groups. HFD group had lowest pain threshold latency compared to other groups.At plasma in HFD-T group and in ACC of HFD group had lowest beta endorphin concentrations. We concluded that exercise training restores the hyperalgesic response and partially beta endorphin concentration at ACC in HFD-induced obesity model of rats.