Cumhuriyet dönemi demokrasi hareketleri
  1. Tez No: 353035
  2. Yazar: MAHMUT TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET EYİCİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Cumhuriyet, Cumhuriyet Dönemi Demokrasi
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Cumhuriyet döneminde demokrasinin gelişim süreci 1920 yılında TBMM'nin kurulması ile başladı. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin devamı sayılan Cumhuriyet Halk Partisinin kurulması siyasi partilerin temelini oluşturdu. Cumhuriyetin ilanından 1945 yılına kadar olan zaman dilimi, Türk siyasi hayatında başka kurulmuş partilerin varlık gösterememesinden dolayı ?tek partili dönem? olarak adlandırıldı.1946 yılında Demokrat Partinin kurulması, Türk siyasi yaşamında bir dönemi kapatıp, yeni bir dönemi; çok partili dönemi başlattı. Ekonomik çıkar çatışmasından oluşan partinin,27 Mayıs 1960'da faaliyetine son verilmesi,akabinde1961 anayasasının genişlettiği siyasi katılım yolları, sivil halkı kimlik arayışına soktu. Siyasi hayatımızda bu sefer 1980 yılına kadar olan zaman diliminde ideolojik kutuplaşmalar başladı. Genel olarak, sosyalist, milliyetçi ve dinci ideolojiler bu dönemde ve bir kısmı da günümüze kadar devam eden, siyasi partilerin oluşumunu sağladı.1980 yılında 12 Eylül 1980 ihtilalı ile Türk siyasi yaşamına damga vuran pek çok parti kapatıldı. Fakat siyasi yasakların kalkmasıyla da eski liderler yeni isimlerle kurulmuş, sözde yeni partilerin başlarına sırayla geçti. Ekonomik terim olan liberalizm, bu dönemde yeniden söylenmeye başlandı. Özellikle sağ partilerin oluşum programlarında en çok telaffuz edilen terim oldu.Türkiye artık her yönden gelişen bir ülke olduğu için 28 Şubat1998'deki askeri müdahalede gelişmiş bir müdahale olup, cunta yerine post modern darbe olarak Türk siyasi yaşamında tarihe geçti. Bu en modern darbemiz Refah Partisinin çözülmesine, yenilikçi kanatın ayrılıp, tezimizde en son olarak aktardığımız Adalet ve Kalkınma Partisini kurmasına vesile oldu.
Özet (Çeviri)
Development of democracy began with the establishment of the council in the term of republic in 1920. Political parties formed the basis for the establishment of the republican party of the people that was accepted as follower of law and defence.The length of time the declaration of the republic until 1945, the Turkish political life due to other established parties gösterememesinden being“one-party period”was called.In 1946 the establishment of democratic party, democratic party, the establishment of the Turkish political life, a period off, beginning a new era. Of economic conflict of interest of the party, 27 May 1960, decommissioning, political participation in subsequent 1961 constitution expanded roads, put political people search for identity political life, this time until 1980, the ideological polarization of the time period began.In general, socialist, nationalist and religious ideologies in this period and continuing until the present day and some of them, led the formation of political parties.September 12, 1980 with the revolution in 1980, many Turkish political life of the party that hit the stamp was closed.Removal of the political prohibitions established old names but, in turn passed the beginning of the new parties.In terms of economic liberalism, this period began grumbling again.The term is most pronounced in particular programs was the formation of right-wing parties.Turkey is no longer a developing country in every way that advanced to February 28 1998 military intervention is an intervention, instead of the junta made history as the post-modern coup.This is the our latest blow to Refah party to solve the welfare, justice and development of innovative party left the party was a means to communicate.Keyword: Democracy, Republic, The Republican Era of Democracy