Necati Bey divanı'nda sosyal hayat
Social life at Necati Bey divan
- Tez No: 353034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YENİKALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Necati, toplum, günlük hayat, sosyal hayat, adet, inanış, folklor, Necati, society, daily life, social life, custom, belief, folklore
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Zengin bir şiir dili olan ve eserlerini dönemin dil anlayışına göre sade bir dille sunan Necati, geniş ve zengin bir araştırma konusudur. Şiirlerinde gündelik hayatın izleri derinden hissedilen şairin edebi yönü yanında sosyal açıdan da önemli bir kaynak olduğu ortaya konmuştur.Bu çalışmada Necati'nin şiirlerinin sosyal yönü ve şiirlerindeki sosyal hayata ait izler araştırılmıştır. Oldukça geniş kapsamlı bu araştırmayla hem 15. yüzyılın sosyal hayatına dair bilgiler sunulmuş, hem de dönemimizde dahi sosyal hayattan kopuk olduğu iddia edilen Divan Edebiyatı'nın aslında hayatın içinden izler taşıyan bir edebiyat olduğu ortaya konmuştur. İnanışlardan, adetlere; toplumda yer alan tiplerden, günlük hayatta kullanılan eşyalara; deyimlerden atasözlerine; soyut kavramlardan, somut kavramlara birçok ayrıntı gözden geçirilmiş ve başlık değeri taşıyabilecek her husus dikkatle incelenerek çalışmaya dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Necati, having quite rich language poetry and presenting his works with very simple language according to understanding of language of his period, is broad and rich research subject. In addition to literary direction of the poet in whose poems the traces of everyday life are quite deeply felt, it has been discovered that it became an important source in social point of view.In this study, the social aspect of Necati's poems and traces of social life in his poems have been searched. By broad extent of this study, both information was presented about the social life in the fifteenth century and Divan literature, claimed unaware of social life even in our period, was actually searched out that it carries traces of life. From beliefs to customs; from people placed in society to things used in daily life; from idioms to proverbs; from abstract concepts to concrete concepts, many details were browsed and carrifully analyzed each matter which will be able to carry a headline value was included to the study.