Üniversitelerde stratejik yönetimin yeri ve önemi araştırması : Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi örneği
A research of the importance of strategic management in universities: Kahramanmaraş Sütçü İmam University model
- Tez No: 353036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER OKAN FETTAHLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Strategy, Strategic Management, Strategic Planning, Public Administrations
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Özel sektör kuruluşlarında yaygın kullanım alanı bulan Stratejik yönetim anlayışının kamu idarelerinde de uygulanılabileceği düşüncesiyle 70'li yıllardan itibaren kamu sektöründe stratejik yönetime geçilmeye başlanmıştır.Ülkemizde bazı kamu kuruluşların tarafından planlama yapılmakla beraber genel anlamda yasal zemini olmadığı için pek uygulanma alanı bulamamaktaydı. 2003 yılından itibaren kamu kuruluşlarında performansa dayalı ve belirli amaçlara yönelmiş planlı çalışmaların yapılmasını sağlamak üzere yasal zorunluluk olarak stratejik planlama yapılmasına başlanmıştır. Devlet Planlama Teşkilatı bu sürece yol gösterici rehberlerle ve pilot uygulamalarla katkıda bulunmuştur.Stratejik yönetimi bir süreç olarak düşündüğümüzde, planlama bu sürecin en önemli ayağını oluşturmaktadır. Biz bu çalışmada stratejik yönetimin üniversiteler için önemi değerlendirdik ve uygulamada karşılaşılan güçlükler ve bunlara karşı çözüm olabilecek önerilere yer verdikAnahtar Kelimeler : Strateji, Stratejik Yönetim, Stratejik Planlama, Kamu İdareleri.
Özet (Çeviri)
In contemplation of the idea that strategic management, found common usage in private sector, could be applicated in public sector, strategic management have been in practice since 1970s.Even some public agencies were made planning, strategic management cuold not put in practice due to the absence of a legal basis. Since 2003, for providing planned work that oriented to performance and spesific targets in public sector, strategic management have been performed as a statutory obligation. DPT contributed this process with guidelines and pilot studies.If strategic mangement considered as aprocess, planning is the most important pillar of this process. In this study, we evaluate the importance of strategic mangement for universities and feature difficulties in practice and solutions to that.