Din fenomenolojisi bağlamında Asya ve Babil simyası hakkında karşılaştırmalı bir araştırma
The comparative research on alchemy of Asia and Babylon in the context of the phenomenology of religion
- Tez No: 353040
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMZA KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Simya, Ölümsüzlük, Materia Prima, Metalürji, Astroloji, Yoga, Taoizm, Budizm, Alchemy, Immortality, Materia Prima, Metalurgy, Astrology, Yoga, Taoism, Budism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Hem ateş, hem de su karşısında oldukça dirençli olan altın tarihlerden beri, geçirimsizliği ve sağlamlığından ötürü tanrısal güçle özdeşleştirilmiş bir maddedir. En eski çağlardan beri altın, gümüş gibi parlak metallerin tanrısal bir öz taşıdıkları ve ölümsüzlük getirdikleri düşünülmüştür. Bu yüzden altına sahip olmak ya da onun özelliklerini taşımak ölümsüzlüğe ve tanrısallığa sahip olmakla eşdeğer görülmüştür. Simyada altının önemi de tanrısal öze sahip bir maden olmasından kaynaklanmaktadır. Simyada altın üretimi simyacının amaçlarından birini oluşturmuştur ancak elde edilen altın zengin olma hevesinden değil, değersiz madenleri en kutsal, en değerli maden olan altına dönüştürerek aslında kendi ruhsal dönüşümünü gerçekleştirme çabasından kaynaklanmaktadır. Simyacılar kendi ruhsal dönüşümünü gerçekleştirerek her türlü dünyevi hastalıklardan korunacaklarına hatta ölümsüzlüğe ulaşabileceklerine inanmışlardır. Bu nedenle simya Çin'de Taoculukla, Hindistan'da Yoga ve Tantracılıkla, Babil coğrafyasında tanrıların kozmos üzerindeki hakimiyeti inancıyla bütünleşmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, gold which is highly resistant against the fire and the water is a material that is identified with the divine power since due to tightness and soundness. Since the earliest times, shiny metals such as gold and silver were considered to carry a divine-pith and to bring immortality. Therefore, having gold or carrying its properties were considered as an equivalent with immortality and divinity. In alchemy, the importance of gold was originated from its divine essence. The production of gold in alchemy was one of the alchemist's purposes but the obtained gold was not because of the whim to be rich, in fact due to an attempt to perform their own spiritual transformation by converting the worthless mines into gold which is the most valuable and divinest mine. The alchemists believed not only to be protected from physical diseases but also to reach the immortality by practicing their own spiritual transformation. Therefore, Taoism in China, Tantrism and Yoga in India, the belief of Gods' authority on cosmos in the Babylonian geography were integrated with alchemy.