Arşiv belgelerine göre Osmanlı Devleti'nin ittifak arayışları ve I. Dünya savaşına girişi (1911-1914)
According to archives documents searches for alliances of the Ottoman State and entrance into the great war (1911-1914)
  1. Tez No: 353039
  2. Yazar: ALİ KAŞIYUĞUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SITKI BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Almanya, Enver Paşa, İngiltere, Rusya, Fransa, Said Halim Paşa, İttifak, Ottoman State, Germany, Enver Pasha, Britain, Russia, France, Said Halim Pasha, the Alliance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
19.yüzyıl boyunca varlığını denge politikası izleyerek devam ettirmeye çalışan Osmanlı Devleti, 20.yüzyıl başlarında da bu politikayı devam ettirmeye çalışmış ancak başarılı olamamıştır. Berlin Antlaşması (1878) sonrasında Osmanlı Devleti yalnızlığa itilmiştir. Çünkü Büyük güçler tarafından dikkate alınmamıştır. İngiltere, Kıbrıs ve Mısır'a yerleşmiş, Fransa ise Tunus'u işgal etmiştir. Osmanlı Devleti ise Almanya'ya yakınlaşmaya başlamıştır. Bosna-Hersek'in kaybı, Bulgaristan'ın bağımsızlığı, Girit isyanı, Trablusgarp ve Balkan savaşları, Ermeni ve Arap ayrılıkçı oluşumları gibi olaylar, Osmanlı Devleti'ni güçlü bir müttefik bulmaya zorlamıştır. Bu nedenle Osmanlı Devleti, ilk önce itilaf devletlerine başvurmuştur. İtilâf Devletleri nezdindeki teşebbüslerinden bir netice alamayan Osmanlı Devleti, Almanya'ya yakınlaşmış ve Almanya ile ittifak yaparak Cihan Harbi'nde Almanya'nın yanında yer almıştır.Almanya ile ittifak antlaşması yaptıktan sonra Osmanlı Devleti, kapitülasyonları kaldırmış ve boğazları kapatmıştır. Bu sıralarda itilaf devletleri Osmanlı Devleti'nin tarafsız kalması konusunda girişimlerde bulunmuşlar ama Osmanlının tarafsız kalması için önerdiği tekliflerini de kabul etmemişlerdir. Balkan Savaşlarındaki kayıplar ve ekonomik problemler Osmanlı Devleti'ni Almanya'nın yanında yer almaya zorlamıştır. Bununla beraber ittihatçılar da tarafsız kalmaya istekli değillerdir. Ekonomik sıkıntılarını Almanya'dan borç para almak suretiyle gideren Osmanlı Devleti, Amiral Souchon komutasındaki Osmanlı donanmasının Karadeniz'e açılmasına izin vermiştir. Amiral Souchon'un Rus limanlarını bombalaması, Osmanlı Devleti'nin savaşa girmesine neden olmuştur. Önce Rusya ardından İngiltere ve Fransa, Osmanlı Devleti'ne savaş açmışlardır. Savaşa girdikten sonra Cihad ilan eden Osmanlı Devleti, birçok cephede savaşmak zorunda kalmıştır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State that had kept its existance by following balance of power politics in the 19th century continued to do it with failure in the 20th century. After the Berlin Treaty (1878), the Ottoman State went into isolation because of ignorance of the great powers. England got Cyprus and Egypte, France invaded Tunisia. The Ottomans came closer to the Germans. Events such as loss of Bosnia-Herzegovina, indepandance of Bulgaria, uprising of Create, wors of Trablusgarb and Balkans, Ermenian and Arap sekparatism forced the Ottomans to seek a strong ally. The Ottomans first tried to ally with Allies. But after failing to have an alliance with the Allies, they approached to the Germans with whom they signed an alliance and entered the Great War.After signing an alliance with the Germans, the Ottomans repealed the caputulations and closed the dardanalles. Meanwhile the Allies tried to keep the Ottomans neutral, yet they did not accept the Ottoman demands for staying neutral.Losses in the Balkan wars and economic problems forced the Ottomans to side with the Germans. Furthermore, the CUP (Comitee of Union and Progress) members were not in favor of neutrality. Reliving from its economical problems by receiving German loan, the Ottomans let Admiaral Souchon to sail into the Black Sea. The Admiral's bombardment of Russia's Black Sea harbors let the Ottomans enter into the war. First the Russians, then the British and teh French declared war on the Ottomans. Declaring Cihad, the Ottomans had to fight in several battle fields.