The effect of internet search volume (ISV) on stock return volatility
İnternet arama hacminin hisse senedi getirisi oynaklığı üzerindeki etkisi
- Tez No: 353058
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. RAİF SERKAN ALBAYRAK, PROF. DR. PINAR EVRİM MANDACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: GARCH, Koşullu Oynaklık, Granger Nedensellik, İnternet Arama Hacmi, GARCH, Koşullu Oynaklık, Granger Nedensellik, İnternet Arama Hacmi
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, internet arama hacminin, bireysel yatırımcı hissiyatını temsil eden bir dışsal değişken olarak kullanılması suretiyle, hisse senedi getirisi oynaklığı üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Çalışmada internet arama hacmi değişkeni ile birlikte işlem hacmi değişkeni de ele alınarak her ikisinin oynaklık üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma, NASDAQ, NYSE and BIST piyasalarında işlem gören 52 ABD ve Türk şirketini ele almakta ve Ocak 2004-Eylül 2013 dönemini kapsamaktadır. ABD şirketleri ayrıca e-ticaret şirketi olan ve olmayan şirketler olmak üzere iki alt gruba ayrılmıştır. E-ticaret şirketleri ayrı bir örneklem olarak incelenmiştir. Bu şekilde yatırımcı ve müşteri ayırt edilerek isim-bazlı internet arama sorgularının bireysel yatırımcıya ait olduğu gösterilmiştir. İki farklı koşullu ortalama tanımıyla oluşturulan GARCH(1,1) modellerinin sonuçları bu prosedürün uygunluğunu teyit etmektedir. Internet arama hacmi ile hisse senedi getiri oynaklığı arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek amacıyla Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Tüm testler şirket bazında yapılmıştır. Ampirik bulgular, çalışmada bireysel yatırımcı hissiyatını ölçmede kullanılan işlem hacmi ve internet arama hacminin tek tek etkisini her iki ülke piyasası hisse senetleri için de ortaya koymaktadır. Bunlardan geleneksel bir hissiyat değişkeni olan işlem hacmi değişkeninin etkileri ABD senetlerinde daha belirgin olarak gözlemlenmektedir. Bunun yanısıra, çalışmada işlem hacmi ile internet arama hacminin ortak etkisinin varlığı da gözlemlenmektedir. İki değişken, sırayla, şartlı oynaklık denklemine dahil edildiğinde, oynaklık süreğenliğinin azaldığını ancak hisselerin hata terimlerinin büyük çoğunluğunda GARCH etkisinin devam ettiği ortaya konulmaktadır. Granger nedensellik testleri bağlamında zamansal bir sıralamadan söz etmek mümkün değildir. Bu çalışma, diğer çalışmalardan farklı olarak yatırımcı hissiyatını ölçmede sıkça kullanılan işlem hacmi değişkeninin yanında literatürde çok sık rastlamadığımız internet arama hacmi değişkeninin hisse senedi oynaklığına etkisini incelemektedir. Gözlemleyebildiğimiz kadarıyla internet arama hacminin Türk hisse senedi piyasasının oynaklılığına etkisini inceleyen bir çalışma bulunmamaktadır. Böylelikle çalışmadan elde edilen sonuçlar gerek ulusal gerekse uluslararası davranışsal finans literatürüne önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the impact of investor sentiment on stock return volatility by using a novel proxy as exogenous variable: internet search volume. Internet search volume is also analyzed together with trading volume and the effects of both on stock return volatility are being reported. The data set consists of a total of 52 U.S. and Turkish companies belonging to NASDAQ, NYSE and BIST markets for the period of January 2004-September 2013. U.S. companies are divided into two groups of e-businesses and non-e-businesses. This procedure justifies the attribution of name-based search queries to individual investor sentiment by differentiating between customers and investors. GARCH(1,1) model results obtained from two different conditional mean specifications confirm the correctness of this reasoning. All models along with Granger causality testing are applied on a company basis. Empirical findings show significant investor sentiment effects for each security listed on both countries' exchanges. Also, evidence on the significant effect of internet search volume with a second, traditional investor sentiment measure, trading volume, is presented while the latter is relatively more pronounced in securities belonging to U.S. markets. As the model becomes more nested, there is an evident decline in volatility persistence, however in no case, on the average, the GARCH effect vanishes. No generalizable Granger causal relation between these two exogenous variables is uncovered. Overall, findings suggest that stock return volatility is not only conditional upon its previous values but also on investor sentiment and information flow. The study differentiates itself from others in that it uses trading volume together with a novel investor sentiment variable, ISV. To the best of our knowledge, there exists no Turkish study that studies the effects of ISV on stock return volatility. The results contribute to both, global and local behavioral finance literature.