Dönme cezası
- Tez No: 353060
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HAVUTCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dönme Cezası”, Cezai Şart”, Contract Penalty”, Penal Clause”
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın konusu, temel olarak Türk Borçlar Hukuku sisteminde düzenlenmiş bulunan cezai şartın üçüncü türü olan“dönme cezası”müessesesini, uygulama alanı bulduğu diğer kanun hükümleriyle birlikte incelemeye tabi tutmaktır. Ayrıca 818 sayılı eski Türk Borçlar Kanunu ile 04.02.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6098 sayılı yeni Türk Borçlar Kanunu'muzun maddelerine ve yeni Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde değişen veya değişmeyen cezai şart ve türü olan dönme cezası hükümlerine de ilgili bölümlerde yeri geldikçe değinilmiştir.Tezimizin ilk bölümünde, dönme cezası kavramına, işlevlerine, hukuki niteliğine ve uygulama alanına değinilmiş olup; ikinci bölümde, dönme cezasının varlık kazanmasının şartları ve benzer kurumlardan farkı; üçüncü bölümde ise, dönme cezasının talep edilmesinde özellik arz eden hususlar ve rekabet yasağı sözleşmesinde cezai şart konuları ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise, dönme cezasının indirilmesi ve sona ermesi durumları incelenmiştir. Tezimizin sonuç bölümünde, yeni Türk Borçlar Kanunu'muzda yer alan dönme cezası hükümlerinin tarafımızca genel bir değerlendirmesi ve konuyla ilgili görüşlerimiz yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is to consider the notion“contract penalty”which is one of the three kinds of penal clause settled mainly in the Turkish Law of Obligations along with the other rules of law where the notion has the scope of application. Furthermore, the rules of the Turkish Law of Obligations no. 818 which is to be abolished, the rules of the new Turkish Law of Obligations no. 6098 that is published in the gazette dated 04.02.2011 and the changed and unchanged rules of the new Turkish Law of Obligations on penalty clause and on the contract penalty are mentioned in the relevant sections.The first part of this postgraduate thesis deals with the term contract penalty, with the definition and scope of the term, with the comments on its legal nature and with its scope of application. The second part considers the components of the contract penalty and the differences with similar concepts, while the third part examines the acceleration clause at the contest of contract penalty, the relationship between contract penalty and damage, and the penal clause at the contract of prohibition of competition. Finally, the forth part considers the reduction of contract penalty and its discharge. The conclusion of the thesis includes a general review of the rules on contract penalty which have taken place at the new Turkish Law of Obligations and also includes the writer's comments.