İşyerinde psikolojik yıldırma (mobbing) olgusunun verimlilik üzerine etkisi
The effect of bullying in workplace (mobbing) on efficiency
- Tez No: 353061
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT HALAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırma, Verimlilik, Mobbing, Efficiency
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Yaklaşık 30 yıldır gelişmiş ülkelerde araştırılmakta olan işyerlerinde uygulanan psikolojik yıldırma (mobbing) kavramı son yıllarda ülkemizde de dikkat çeken bir konudur. İşyerlerinde ortaya çıkan bu durum, çalışanları iş tatmini ve iş performansı gibi temel konularda olumsuz yönde etkilemektedir. Çalışanları olumsuz yönde etkileyen psikolojik yıldırma kavramıyla ilgili yapılan akademik çalışmalarda psikolojik yıldırmanın birey, çalıştığı örgüt ve ülke ekonomisine olumsuz etkileri incelenmektedir. Bu çalışma, psikolojik yıldırma olgusunu incelemeyi ve psikolojik yıldırma davranışları ile verimlilik arsındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde 92 beyaz yaka (ofis çalışanı) olarak çalışan üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiş ve bunun verimlilik ile olan ilişkisi saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre psikolojik yıldırma davranışlarının çalışanların verimlilikleri üzerinde anlamlı düzeyde bir ilişkisinin olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The mobbing in workplace which has been researched in advanced countries nearly in 30 years has become an invincible topic in our country recently. This situation in workplace effects the employees negatively about the main topics like work satisfaction and work performance. The academic studies on mobbing which effects the employees negatively shows that mobbing also effect the employees, organization and country. This study aims to research the mobbing and the relation between mobbing and efficiency. Through this aim, a research on 92 clerics working in Manisa Organized Industrial Zone has been implemented and the relationship between efficiency is tried to be determined. According to studies, mobbing has a meaningful relationship with the efficiency of employees.