Kurumsal yönetim uygulamalarının hisse performansına etkisi: Borsa İstanbul üretim sektörü üzerinde bir uygulama
Effects of corporate governance practices on stock performance: An implementation on manufacturing sector of Borsa İstanbul
- Tez No: 353062
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA DİLVİN TAŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Hisse Getirisi, Borsa İstanbul, Corporate Governance, Stock Return, Borsa Istanbul
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Büyük şirket skandallarının yaşandığı 10 yıllık periyodun (1995-2005) ardından kurumsal yönetim acımasız ekonomi dünyasında hayatta kalmaya çalışan işletmeler için hayati önem taşıyan bir yasal süreç haline gelmiştir. Öyle ki, bazı kurumsal yönetim uygulamaları direkt olarak işletmelerin yönetimlerine ve finansal performanslarına etki eder hale gelmiştir. Bu noktadan hareketle çalışmanın amacı, kurumsal yönetim uygulamalarının Borsa İstanbul'a kote olan ve üretim yapan işletmelerin hisse getirilerine olan etkisini belirlemektir. Çalışmanın birinci bölümünde, kurumsal yönetim kavramı ve gelişimine OECD kurumsal yönetim ilkelerine bağlı kalınarak değinilmiştir. İkinci bölümde, ulusal ve uluslararası kurumsal yönetim uygulamaları açıklanmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde hisse fiyatı, hisse getirisi gibi kavramlar incelenmekte ve kurumsal yönetim ile hisse performansı arasındaki ilişki açıklanmaktadır. Dördüncü bölüm, çalışmanın ana ve ampirik kısmını oluşturmaktadır. Araştırma sorusuna bağlı kalınarak, Borsa İstanbul'a kote olan üretim sektöründe faaliyet gösteren 129 işletmenin 2007-2012 yılları arasındaki verileri, kurumsal yönetim ile hisse getirisi arasındaki ilişkiyi gözlemlemek adına incelenmiştir. Ampirik bulgular kurumsal yönetim ile hisse getirisi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Sonuç bölümünde, kurumsal yönetim uygulamalarının başarılı bir şekilde uygulanmasının faydalarının ve öneminin altı çizilmekte ve hem kanun düzenleyicilere hem de şirketlere öneriler getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
After the decade of huge corporate scandals (1995-2005), corporate governance becomes the most vital legal procedure for companies to survive in a brutal global economy. Such that, some practices of corporate governance have direct effect on firms' management and financial performance. From this point of view, the aim of this study is to determine the effect of corporate governance practices on stock return of manufacturing companies in Borsa İstanbul. In the first part of the study, the concept and evolution of corporate governance are mentioned according to OECD principles of corporate governance. In the second part, national and international corporate governance regulations are explained. Third part of the study examines the stock price, stock return and the relationship between corporate governance and stock performance. Fourth part of the study constitute the main and empirical part of the study. Adhere to research question, 129 companies investigated, which are indexed in Borsa Istanbul and operating in manufacturing sector, over the period of 2007-2012 to observe the relationship between corporate governance and stock return. Empirical results revealed that there is no significant relationship between corporate governance practices and stock return. In conclusion, this study highlights the benefits and advantages of implementing successful corporate governance practices in Turkey and made some suggestions to policy makers and companies.