Displacement of culture and the ensuing identity conflicts in the Buddha of Suburbia and Fury
Varoşların Budası ve Öfke romanlarında kültürün yer değiştirmesi ve sonrasında çıkan kimlik çatışmaları
  1. Tez No: 353067
  2. Yazar: ERCAN AFACAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TREVOR JOHN HOPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonicilik, Sömürgecilik Sonrası, Sömürgecilik Sonrası Edebiyatı, kültürel etkileşimler, kültürel ait olma/olmama duygusu, kültürel sınırların geçilmesi, Colonialism, Postcolonialism, Postcoionial Literature, cultural interactions, sense of cultural belonging/disbelonging, transgression of cultural borders
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Mevcut Yüksek Lisans tezi, kültürlerin yer değiştirmesini ve koloni sonrası yazında kültürel kimliklerin karşılaştığı çatışmaları incelemeyi amaçlamaktadır. Koloni sonrası dönemde kültürlerin yayılması, farklı kültürlerin beraber yaşayabileceği bir yaşam alanını oluşturmada kültürlerin birbirini karşılıklı tanımasına ve iki taraflı taahhütlerine yol açmayabilir. Aksine, müzmin ve kemikleşmiş koloni devri alışkanlıklar, koloni sonrası dönemde farklılıkların düşmanca ve ihtilaflı karşılaşmalarını içerebilir. Hanif Kureishi?nin Varoşların Budası ve Salman Rushdie?nin Öfke romanlarındaki göçmen karakterler koloni sonrası yaygın çatışmalara ayna tutan kendilerine özgü deneyimlerden geçtikleri bir kültürel karşılaşma sürecine maruz kalırlar. Ev sahibi kültürlerin içerisindeki göçmen karakterlerin mücadelesi, mevcut tezde tahlil edilmektedir. Tez, kültürel sınırların aşılması, eşik alanlarının oluşturulması, kültürel etkileşimlerin ve müzakerelerin başlatılması, dış çevreden merkeze hareketlilik ve yeni kimliklerin ortaya çıkmasını araştırmaktadır. Koloni vesayetiyle de bağlantılı olarak bu karşılaşmalardaki sorunlu ilişkiler ve bir kültüre ait olma/olmama tahlil edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This M.A. thesis aims to explore the displacement of cultures and the ensuing challenges that the migrant characters experience in the postcolonial period. The dissemination of cultures in the postcolonial era may not lead to mutual recognition and bilateral commitments of the cultures in building a living space in which different cultures can inhabit together. Indeed, the protracted and entrenched habits of the colonial era can induce antagonistic and conflictual encounters of differences in the postcolonial era. The migrant characters in the novels, The Buddha of Suburbia by Hanif Kureishi and Fury by Salman Rushdie go through a process of cultural interactions in which they muddle through distinctive experiences that mirror common postcolonial challenges. The struggle of migrant characters within the host culture is analyzed in the thesis. The thesis explores the issues of transgressing and crossing the cultural borders, forming liminal spaces, precipitating cultural interactions and negotiations, mobility from the periphery to the center, and the emergence of new identities. The lurking problematic relationships in these encounters and belonging/disbelonging to a culture are analyzed in parallel with the colonial legacy in the given novels.