Milli Mücadele Dönemi'nde Salihli
Salih in the period of national struggle
  1. Tez No: 353107
  2. Yazar: NİMET SERT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Milli Mücadele, Salihli, Salihli Cephesi, Milne Hattı, Kuva-yı Milliye, Salihli'nin İşgali, National Struggle, Salihli, Salihli Line, Milne Line, The Nationalist Forces, Invasion of Salihli
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti Mondros Mütarekesini imzalayarak savaştan çekilmiştir. Sonrasında Batı Anadolu'da emelleri olan Yunanlıların 15 Mayıs 1919'da İzmir'i işgal etmesiyle işgallere tepki olarak düşmana ilk direnişi simgeleyen Kuva-yı Milliye birlikleri kurulmuştur. Salihli'de de işgallere büyük bir karşı koyuş gösteren Kuva-yı Milliye, Yunan işgali karşısında Milne Hattı ve Salihli Cephesi'nin savunmasında etkili olmuştur. Aynı zamanda Milli Mücadele'nin başlarında Bekir Sami Bey Salihli'ye gelerek direnişin örgütlenmesinde ve desteklenmesinde önemli çalışmalarda bulunmuştur. Bekir Sami Bey'in yanında Yüzbaşı Selahattin ve Yüzbaşı Rasim'de yer alarak Salihli'de asker ve iaşe temininde büyük fayda sağlamışlardır. Çerkez Ethem'in, Salihli'deki Kuşçubaşı Eşref Bey'in çiftliğine gelerek Kuva-yı Seyyare birlikleri ile Salihli'nin savunulmasında ve isyanların bastırılmasında önemli bir rolü olmuştur. 22 Haziran 1920'de başlayan Büyük Yunan Taarruzunun ardından Milne Hattı aşılarak 23 Haziran 1922'de Salihli Yunan işgaline uğramıştır. 2 yıl 2 ay 13 gün işgal altında kalan Salihli halkı büyük bir yıkım, kırım ve kayba uğramıştır. Tüm bu zorluklara rağmen 26 Ağustos 1922'de başlayan Türk taarruzunun ardından birçok yer gibi Salihli de, düşman esaretinden kurtularak 5 Eylül 1922 günü özgürlüğüne kavuşmuştur.Salihli, Milli Mücadele döneminde çeşitli çatışmaları görmüş, 5 Eylül Kurtuluş Gününde Kurtuluş Savaş'ında nadir görülen sokak savaşı meydana gelmiş ve birçok kayıp vermiştir. Salihli, Milli Mücadele döneminde büyük bir mezalime sahne olmuş ve planlı hareket eden yangın postalarından Salihli'de nasibini alarak büyük bir kısmı yanmıştır.
Özet (Çeviri)
After the first World war Ottoman State left the war with the Mondros agreement. After that Greeks who have aim on western Anatolia invaded İzmir and as a reaction the Nationalist Forces which symbolizes the first resistance to the enemy were founded.The Nationalist Forces which showed a great resistance again stin vasions were effective against Greeks at the defence of Milne line and Salihli. At the same time at the begining of the Independence War Bekir Sami Bey came to Salihli and worked on the support andorganisation of there sistance. With Bekir Sami Bey Capt Selahattin and Capt Rasim contributed to provide soldiers and food. Çerkez Ethem and his forces came to Eşref Bey's farm on Salihli and had an important role on defencing Salihli and supress there bellions.After the great Greek attack which started 22 June 1920, Greek spassed Milne line and invaded Salihli. Salihli was under the invasion for 2 years 2 month sand 13 days and people in Salihli suffered a lot from this invasion. Despite all these difficult ies after the Turkish attack which started 26 August 1922 Salihli became indepentent on 5 September 1922. Salihli witnessed various fights in the Independence War and many people died in theroad war on the Independence day 5 September. Salihli witnessed a great tyranny and a great part of Salihli burnt because of the planned fires commited by Greeks while running away.