Nazilli ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
The human and economic geography of Nazi̇lli district
- Tez No: 353108
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİ ÖZAV, PROF. DR. HAYATİ DOĞANAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Beşeri Coğrafya, Ekonomik Coğrafya, Nazilli ilçesi, Geography, Human Geography, Economic Geography, Nazilli district
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 604
Özet
Nazilli İlçesinin Beşeri ve Ekonomik Coğrafyası adındaki bu araştırmada temel amaç, ilçe genelinde doğal ortamın nüfus, yerleşme ve ekonomik faaliyetler üzerindeki etkisini incelemek; sahadaki beşeri ve ekonomik faaliyetlerin dağılışını ortaya koymaktır. Yüksekliği yaklaşık 60 m olan ovalık saha ile 1600 m'lere çıkan dağlık kütleler üzerinde doğal çevre, nüfusun dağılışı, yoğunluğu ve ekonomik faaliyetlerin türü değişikliğe uğramakta, saha bu haliyle dağlık alanlar ve düz alçak alanlarda iki farklı karaktere bürünmektedir. İlçe Büyük Menderes havzasının orta mecrasında yer almaktadır. Ege Bölgesi'nin horst ve graben sistemi içindeki en büyük oluklardan olan Büyük Menderes grabeni ve çevresindeki yüksek dağların oluşturduğu jeomorfolojik birimler, sahadaki ekolojik durum ve beşeri faaliyetleri derinden etkilemiştir. Sahanın en büyük akarsuyu Büyük Menderes nehridir. Drenaj ağı daha ziyade bu akarsuya göre şekillenmiştir. Ancak bu akarsu dışında Gediz ve Küçük Menderes nehirlerine de su taşıyan dere ve kaynaklar da bulunur. Nazilli ilçesinde tipik Akdeniz iklimi görülmektedir. İlçede görülen yıllık ortalama sıcaklık 17.5 oC, yıllık düşen yağış miktarı ise 569.4 mm kadardır. Ancak dağlık saha ve depresyon tabanı arasında bu miktarlarda değişim olabilmektedir. Araştırma sahasının yerleşme tarihi oldukça eskilere gitmektedir. Çevresinde Nysa, Aphrodisias, Hierapolis, Tralles gibi büyük antik kentlerin bulunması önemli yol güzergâhlarının üzerinde bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca ilçe sınırları içinde yer alan Harpasa ile Mastaura antik yerleşmeleri ve çeşitli höyükler yerleşmenin ne kadar eski olduğunun kanıtıdır. İlçe nüfusu cumhuriyet tarihi içinde, idari sınır değişiklikleri dışında hiç azalmamıştır. Ayrıca ilçe doğal yaşamı ve beslenme alışkanlıkları ile insan ömrünün uzun olduğu bir yerleşme olarak ünlenmiştir. Devamlı artan nüfusu buraya çeken en önemli neden, ilçedeki ekonomik çeşitliliktir. Özellikle Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası'nın kurulmasından sonra, ilçe önemli bir nüfus çekim bölgesi halini almıştır. İklimin olumlu etkisi ile ilçede tarımsal faaliyetler kesintiye uğramadan yıl boyunca devam etmektedir. Ayrıca gelişmiş hizmet sektörünün yanında, sanayi de önemli istihdam sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The basic purpose of this study that called“Human and Economical Geography of Nazilli District”is to research the effects of natural environment on population, settlement and economical activities; to bring out the dispersal of human and economical activities in area. Natural surrounding conditions, dispersing and density of population and the kind of economical activities change in the plain areas that is nearly 60 m and mountainous blocks that reach 1600 m with these conditions the district is divided into two as different charecters as mountainous areas and low plain areas. The district is located in the middle of the basin of Büyük Menderes.The graben of Büyük Menderes which is one of the biggest grooves in Aegean Region's horst and graben system and geomorphological units that formed by high mountains, affect economical and human activities in the area considerably. Büyük Menderes is the longest river in the area. The drainage net is formed according to this river. However,except this river, there are also other brooks and sources that carrying water to Gediz and Küçük Menderes. Typical Mediterranean climate is seen in Nazilli district. The amount of average annual heat of Nazilli is 17,5 C and the amount of average annual rainfall is about 569.4 mm. However,there can be changes in amounts between mountainous areas and depressions. The settlement history of research area goes back to rather past. Big antique cities such as Nysa, Aphrodisias, Hierapolis, Tralles around the district show that it was located in important routes. Also, the antique cities Harpasa and Mastaura and also various tumuluses are the evidents that showing how the settlement was old. The population of the district, except the administrative changes, hasn't decreased in the Repuclic history. Also the district has become famous for as a settlement that people live long years by natural life and nutrition habits. The most important reason that draws the population to district is the economical variety. Especially, after the Sümerbank Factory had been set up, the district became an important attraction area. Thanks to positive effects of climate,agricultural activities go on along the year. Also, in addition to the developed servis sector, industry supplys important employment.