Kimlik ve kişilik oluşumunda dünya görüşünün rolü
Identity and personality formation role of world view
- Tez No: 353113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dünya görüşü, kişilik, kimlik, ben/benlik, başkası, değişme, yabancılaşma, world view, personality, identity, ego /egoism, the others, change, alienation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada bireylerin sahip olduğu dünya görüşünün kimlik ve kişilik oluşumuna etkisinin olup olmadığı konusu incelenmiştir. Araştırmada dünya görüşünün oluşmasına etki eden unsurların neler olduğu, ilgili eserler ve makaleler göz önünde tutularak ortaya konulmuş olup birinci bölümde dünya görüşü, temel başlıklar altında dayanakları ile birlikte ortaya konulmuş. İkinci bölümde dünya görüşünün ben/benlik ve dolaysıyla da kişilik üzerindeki etkileri, ulaşılan bilgiler ve bulgular eşliğinde işlenerek, kişilik oluşumunda dünya görüşünün nasıl bir rol oynadığı ortaya konulmuştur. Buna göre bireyin dünya görüşünün, kişinin yerine getirmesi gereken rollerin şekillenmesinde önemli bir yer tuttuğu sonucuna varılmıştır. Üçüncü bölümde dünya görüşü ile kimlik oluşumu arasındaki ilişki incelenmektedir. Yapılan inceleme ve araştırmalara göre birey ve toplum, her koşulda dünya görüşlerini meydana getiren unsurları kimliklerine yansıtmaktadırlar. Bu bölümde kimlik ile bireyin dünya görüşü arasında zorunlu bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca kimlik, bireyin sahip olduğu ve onu diğerlerinden ayıran, ırk, renk, cinsiyet, din, dil, meslek gibi özelliklere göndermede bulunur. Bu haliyle kimlik yalnızca olgusal düzeyde kalmaz, bireyin bilincine ve duygularına ve dünyayı algılayış biçimine de sirayet eder. Bireyin hayatına anlam katan kimliğin öğeleri birbirinden bağımsız değildir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın üçüncü bölümünde kimlik ile dünya görüşü arasındaki yukarıda değindiğimiz ilişki incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is examined if the world view of the individuals has an effect on identity and personality formation. In the research , it is presented that what are the factors that affect the formation of world view by taking into account the artifacts and the articles related to the subject and in the first section it is put forth under the main topics with its grounds.In the second section it is presented that the effects of world view on ego/egoism and accordingly on personality and also the role of the world view in the personality formation by using facts and findings reached. In the third section, it is analysed that the relation between world view and personality formation. According to examinations and researches, individual and society reflect the elements creating their world view to their identities. In this section, it is concluded that there is an compulsory relation between the identity and the world view of individual. Identity also refers to the characteristic(diffirintiating individual from the others) which individual has such as race, color, sex, religion, language, occupation. In this state not only does identity appear in factual level but also it enures to individual?s concious and feelings and the style of understanding life. The elements of the identity which gives meaning to individual?s life are not separated from each other. In the third section of the study consisting of three parts, the relation between identity and world view which is mentioned above is examined.