Aristoteles'in etiğinde doğru orta
Middle way is in Aristotle's ethics
  1. Tez No: 353112
  2. Yazar: ERCAN ARGIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATİH ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Etik, Politika, Hukuk, Akıl, Ruh, Erdem, İyi, Mutluluk, Doğru orta, Etik erdemler, Düşünce erdemleri
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Aristoteles?in eudaimonist, teleolojik etiğinin içinde doğru orta kavramını inceleyerek yeni sonuçlara ulaşmak bu çalışmanın temel amacıdır. Vasat ya da doğru orta kavramı pek çok din ve etik yaklaşımda önerilen bir tutumdur. İlkçağ felsefesi içinde doğru orta veya mesotes kavramı, ölçü, denge ve adalet kavramlarıyla aynı anlam örgüsü içinde ele alınır. Genel olarak bu kavram, Aristoteles?ten önceki filozofların düşünce dünyasında daha çok değinme temelinde ele alınırken, onun erdem etiğinde tüm yönleriyle ele alınan ve doğru bir yol olması noktasında şüphesi olmamakla birlikte yine de herkes için ortak bir idea olarak salık vermediği bir tutumdur. Bu yönüyle de onun etiği bir ahlak felsefesi görünümünden ziyade bir etik bilim olarak ifade edilebilir. Etiğine ve genel olarak da tüm felsefesinde izleri görülen doğru orta kavramını ele alırken, Aristoteles etiğinin genel kavramlarını, etik-politika, etik-hukuk ilişkisi başta olmak üzere epistemolojik görüşünü, yöntem yaklaşımını, ruh anlayışı, mantık, metafizik kısaca bir bütün olarak felsefi sisteminin temel kavramlarına değinilerek bu çalışma ortaya konulmuştur. Aristoteles?in insanın amacı nedir? Doğru eylem nedir ve nasıl gerçekleştirilir? İnsan için iyi nedir? Ve özünde erdem sahibi olabilme yetisine sahip insanın, ideal etik seviyeye ulaşmak için doğru yolu nasıl bulur? Sorularına cevap arayarak inşa ettiği etiği içinde orta yol kavramının analizi üzerine kurgulanan bu çalışmayla Aristoteles?in etiğinde doğru orta kavramını doğru okumak, onun etiğini bir bütün olarak okumak anlamına geleceği görülecektir.
Özet (Çeviri)
The main aim of this study is to gain new outcomes by analysing the term ?medium? which takes place in the eudaimonistic, teleological ethics of Aristotle. The term of moderate or golden mean is a kind of attitude which is recommended among most of the religions and ethical approaches. Through ancient philosophy, the term of midcourse or mosetes is discussed among the same semantics field with the terms of measurement, balance and justice. While this term, in general, was discussed superficially in other philosophers' idea world before Aristotle, he studied the related term within all aspects of the idea through his ethics of virtue. Though he had no doubt about its being a true manner, this term is not recommended as a common idea for every one. With this aspect, the ethics of him can be identified as a science of morality instead of a philosophy. While discussing the term of medium, which can be seen in his ethichs and generally through all his philosophy, following items are analyzed; the general specifications of Artistotle ethics, ethichs-politics, the epistomological view of Aristotle (primarily the relation of ethichs-law), his method approach, understanding of spirit, logic, metaphysics. In short, all basic principles of the philosophy are emphasized while forming this study. This study is formed upon the analysis of the term ?medium? and within the the ethics of Aristotle's which he constructed by asking various questions such as What is the aim of humankind? What is the true action and how is it accomplished? What is good for human? How can the human, who has the ability to acquire virtue intrinsically, find the true manner to reach the ideal ethical level. It can be clearly seen that this study means understanding the term of ?golden mean? correctly, analyzing the ethics of him. KeyWords: Aristotle,Ethycs, Politics, Law, Wit, Spirit, Virtue, Good, Happiness, Medium, EthicalVirtues, thevirtues of idea.