Avukatın mesleki sorumluluk sigortası
Lawyer's professional liability insurance
- Tez No: 353126
- Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT ÖZTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avukat, Mesleki Sorumluluk Sigortası, Sigorta Hukuku, Türk Ticaret Kanunu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmamızda Türk Ticaret Kanunu'nda ayrıca düzenlenen sorumluluk sigortası kavramı ve avukatlık mesleği incelenmiştir.Ülkemizde uygulamasına pek rastlanmayan ancak gün geçtikçe önem kazanan mesleki sorumluluk sigortası kavramı 13.1.2011 tarihli 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 6085 sayılı Trafik Kanunu ile bu kanunun yerini alan 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile uygulama alanı bulmuştur. Mesleki Sorumluluk Sigortası kavramı sigorta hukukunun önem kazanmasıyla 19.yüzyılın sonuna doğru önem kazanmaya başlamıştır. Avrupa'da oldukça yaygın uygulama alanı bulan mesleki sorumluluk sigortası, farklı meslek gruplarının rizikolarına karşı meslek sahiplerini koruma amacı taşımaktadır.Meslek gruplarından avukatlık grubu üzerinde durulan bu çalışmamızda, avukatların işlemlerini gerçekleştirirken karşılaşacakları zararların tazmini değil, bu zarardan dolayı kişilerin malvarlığında meydana gelen eksilmeleri önlemek amaçlanmıştır. Avukat mesleki yaşantısında ihmali, dikkatsizliği, tecrübesizliği veya kanun maddesini yanlış yorumlaması nedeniyle işini üstlendiği üçüncü şahıslara zarar verebilir. Modern yaşamın getirdiği yeniliklerle birlikte teknolojinin getirileri artmakta ve yeni uygulamalara ihtiyaç duyulmaktadır. Avukatın mesleki sorumluluk sigortası da yeni gelişmelere karşı avukata koruma kalkanı niteliği oluşturmaktadır.Sigorta hukukundan yola çıkılarak kişilerin istemedikleri halde mesleki faaliyeti nedeniyle uğrayacağı zararlar nedeniyle kişilerin kendilerini koruma önlemi alma ihtiyacı nedeniyle mesleki sorumluluk sigortası kavramı ortaya çıkmıştır. Oluşan zarar nedeniyle kişilerin mahkemeye başvurması masraflı olmakta ve uzun sürmektedir. Bu yönden bakıldığında kişilerin mali yönden zararlarının en yakın zamanda karşılanması ve mesleki faaliyetlerinin devamı bakımından mesleki sorumluluk sigortası müessesi ortaya atılmıştır.Çalışmamın birinci bölümünde, sorumluluk sigortası kavramı ve unsurları, gelişimi, hukuki niteliği ve rizikolarına değinilmiştir. Sorumluluk sigortasının oluşumu, sistem içindeki yeri ve önemine değinilmiştir.İkinci bölümde mesleki sorumluluk sigortası kavramı üzerinde durulmuş, özellikleri ve hukuki niteliğine değinilmiştir. Mesleki sorumluluk sigortalarını oluşumunu sağlayacak poliçe ve düzenlenmesi belirtilmiştir. Mesleki riskler ve rizikoların yol açacağı zararlar için hukuki düzenlemeler incelenmiştir. Üçüncü bölümde, avukatın mesleki faaliyetlerine, yükümlülüklerine ve özelliklerine mesleki sorumluluk sigortasına göre teminat kapsamında tutulabilecek zararları göz önüne serilmiştir.Dördüncü ve son bölümde, avukatın mesleki sorumluluk sigortasının konusu, taraflar, sözleşmenin hukuki niteliğine değinilmiş, mesleki sorumluluk sigortasının yararları ve sakıncaları karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonunda ise, Mesleki sorumluluk sigortalarında davalara bakmakla görevli ve yetkili mahkemenin hangi mahkemeler olacağı konusuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, the Turkish Commercial Code and the attorney's profession also examined the concept of liability insurance.Gaining importance day by day practice was not common in our country, but the concept of professional liability insurance, Turkish Commercial Code No. 6102, dated 13.1.2011 with the Traffic Law No. 6085 No. 2918 Road Traffic Act which replaced it with the application of the law has found. Professional Liability Insurance toward the end of the 19th century, the concept started to gain weight increase in the importance of insurance law. Application area which is quite common in Europe, professional liability insurance, to protect the owners of different professional groups are employed against occupational risks.Occupational groups in this study, emphasis is on advocacy groups, lawyers encounter when performing procedures, not for damages, the damages that occurred because of people's assets is intended to prevent dropped. Professional life of lawyer's negligence, carelessness, inexperience, or the wrong interpretation of the law because of the work undertaken by third parties could damage the item. Modern life, with ongoing innovation in technology and new applications are increasing returns is needed. The lawyer's professional liability insurance is the nature of the new developments in the protection shield against the lawyer.Although people do not want insurance on the basis of law for damages incurred because of the people to their professional activity because of the need for preventive measures has emerged the concept of professional liability insurance. The resulting damage becomes costly and takes longer to apply to the court because of the people. Looking at it this way as soon as possible to meet their financial losses of direction in terms of continuation of its professional liability insurance and professional institutions have been proposed. The first part of my work, liability insurance, and elements of the concept, development, legal nature and the risks mentioned. The formation of liability insurance, and the importance of place in the system, is mentioned.The second section focuses on the concept of professional liability insurance, and legal nature of the mentioned properties. Indicated that the formation of policy and regulation of professional liability insurance. Occupational risks and the risks of legal arrangements for the harms caused investigated. The third section, the lawyer's professional activities, obligations and properties, according to professional liability insurance coverage can be held within the scope of damages laid in front of the eye.The fourth and last section, the lawyer's professional liability insurance, the parties touched upon the legal nature of the contract, professional liability insurance, compared with the benefits and drawbacks. At the end of the study, professional liability insurance in which the courts will have jurisdiction to issue the court addressed the duty and authority.Key words : Lawyer, Professional Liability İnsurance, İnsurance Law, Turkish Commercial Code