Avukatın mesleki sorumluluk sigortası
Lawyer's professional liability insurance
  1. Tez No: 391735
  2. Yazar: MİNE BAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FIRAT ÖZTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sigortacılık, Law, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Avukat, Sorumluluk Sigortası, Avukatın Sorumluluğu, Avukatlık Meslekî Sorumluluk Sigortası, Sigorta Hukuku, Avukatlık Hukuku, Lawyer, Attorney, Liability Insurance, Professional Liability Insurance, Lawyer's Professional Liability Insurance, Attorney Professional Liability Insurance, Insurance Law, Attorney Law
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Meslekî sorumluluk sigortası, avukat, mâlî müşavir, hekim, mimar vb. meslek sahiplerini mesleklerini uygulamaları sırasındaki, yetersiz veya hatâlı işlemler sonucunda üçüncü kişilere verebilecekleri zararlardan dolayı ödemek zorunda kalacakları tazminata karşı koruma sağlayan bir sigorta türüdür. Sorumluluk sigortalarına ilişkin yasal düzenlemelerdeki eksiklikler, son dokuz yıl içerisinde yapılan değişikliklerle giderilmeye çalışılmıştır. Bunun sonucunda, daha da yaygınlaşması beklenen meslekî sorumluluk sigortalarından“Avukatlık Meslekî Sorumluluk Sigortası”, çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Avukatlık meslekî sorumluluk sigortası avukatın, meslekî faaliyeti sırasında görevini gerektiği şekilde yapmamış, müvekkiline karşı özen borcunu yerine getirmemiş olmasından doğan zararları ve avukatın diğer kusurlu davranışlarının neden olduğu zararları kapsar. Bu sayılan durumlarda avukatların karşı karşıya kalacağı ve ödemek zorunda olacakları tazminat tutarları, avukatlık meslekî sorumluluk sigortası ile güvence altına alınmaktadır. Avukatlık meslekî sorumluluk sigortası, asıl olarak avukatı tazminat ödemelerine karşı korumaya yönelik olarak düzenlenmiş olsa da, avukatın bir kusur veya hatâsından dolayı zarar gören müvekkilin ya da hukukî bilgi verdiği üçüncü kişinin de zararının karşılığını bu yolla alabilmesine ve böylece de korunmasına imkân tanımaktadır. Avukatlık meslekî sorumluluk sigortası, hem mesleğini icra ederken avukata hem de müvekkiline güven veren, risk endişesi taşımadan işlerini daha rahat yapmalarına yarayan çağdaş bir araç olarak görülmekte ve sigortacılık sektöründe de giderek ilgi gören bir sigorta türü haline gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Professional liability insurance is a kind of insurance that protects lawyers, accountants, doctors, architects etc. against the compensation they will have to pay on the condition that they may cause damage to third parties during their implementation of their profession. The deficiencies in the legislation concerning the liability insurances have been tried to resolve by the changes made in the last 9 years. As a result,“Lawyer's Professional Liability Insurance”which is among the liability insurances that are expected to become widespread constitutes the subject of our study. Advocacy professional liability insurance covers the damages that are caused by the condition that the lawyer didn't fulfill the task as necessary and that didn't fulfill the duty of care towards the client and, the damages caused by other misconducts of lawyer. The amounts of compensation that lawyers will have to pay on the condition of these cases are guaranteed by the advocacy professional liability insurance. Although the advocacy professional liability insurances are mainly arranged to protect the lawyer against paying the compensation, it also provides opportunity to the clients who suffer from the misconduct of a lawyer or to the third parties who suffer because the lawyer leaks information to get the compensation in this way and thus, to be protected. Advocacy professional liability insurance is considered as a contemporary tool that assures both the lawyers who performs their jobs and the clients; and that provide them with the opportunity to perform their tasks with no concerns, and it is becoming a more common type of insurance that attracts more attention in the insurance sector.