Dolandırıcılık suçu
Fraud crime
  1. Tez No: 353130
  2. Yazar: ESRA GÜL CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dolandırıcılık, Suç, Fraud, Crime
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Topluma zarar veren ya da tehlikeli olduğu kanun koyucu tarafından kabul edilen, hukuki değerlerin kişiler tarafından ihlal edilmesine suç denir. Dolandırıcılık suçu ise hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlanması ile oluşacaktır. Günümüzde teknolojinin hızla ilerlemesiyle dolandırıcılık suçunun işleniş şekillerinde farklılıklar ortaya çıkmakta, bu durum aynı zamanda eskisine oranla daha fazla kitlenin bu suçun mağduru olmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın yapılma nedeni dolandırıcılık suçunun her geçen gün daha fazla işlenir hale gelmesi ve toplumda ciddi sorunlara yol açmasıdır.Bu çalışmada öncelikle dolandırıcılık suçunun, kanun sistematiğine uygun olarak basit ve nitelikli halleri iki ayrı kısımda ele alınmış, ayrıca özel görünüş şekilleri ile benzer diğer suçlardan farkına değinilmiş ve son olarak ise yargılamaya ilişkin özellik arz eden hususlar izah edilmiştir. Ayrıca yargı kararları ile doktrindeki görüşler ışığında tartışmalı konular ve dolandırıcılık suçuyla ilgili problemler incelenmiş ve sorunların çözümüne yönelik değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A criminal offense means, that legal values, which are damaging the community or has been adopted by the legislator to be dangerous, are violated by people. As for an offense of fraud means to defraud someone with fraudulent behaviors, and so occurs with providing benefit for oneself or others by detriment to himself or anyone else. At the present time with the rapid development of new Technologies, differences arises in the handling way of fraud. At the same time, this condition causes - compared to the previous times – to more victims of this crime. The reason of this study is, that the commitment of the crime of fraud becomes more and more everyday and is causing serious problems in the community. In this study, firstly, the crime of fraud is discussed in accordance with the systematic of law, in two separate parts of simple and qualified states. Additionally, it has been referred to the difference of similar other crimes with special appearance forms and finally, it has been explained the proceedings related to jurisdictional subjects. Furthermore, in the light of the opinions in the doctrine of judicial decisions, controversial issues and problems related to fraud are investigated and evaluation was carried out for for the solution of problems.