Dolandırıcılık suçu
Fraud crime
- Tez No: 630503
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SİNAN ALTUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Dolandırıcılık, Hile, İrade Özgürlüğü, Malvarlığı, Fraud, Deception, Free Discretion, Property
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Gelişen teknoloji, ekonomide yaşanan değişim ve dönüşümlerin ortaya çıkardığı yeni iş kolları, artan insan yoğunluğu, bireyler arası ilişkilerde iyi niyet ve güvenin yerini kolay yollarla kazanç sağlamaya yönelik kurnazlığa bırakması malvarlığına karşı işlenen suçlardan özellikle dolandırıcılık suçunun artmasına sebep olmuştur. Özellikle diye belirtmemin nedeni, dolandırıcılık suçunun ekonomik değişim ve gelişmeler neticesinde ilişkilerin gelmiş olduğu karmaşık halden ve yine gelişen teknolojinin de kolaylığından yararlanmak suretiyle kolay işlenebilir bir suç tipi olarak diğer suç tiplerine nazaran artmış olmasıdır. Malvarlığına karşı işlenen suçlardan biri olan dolandırıcılık suçu hile temelli bir suç tipi olup, suçun işlenişi sırasında hangi hareket ve davranışların hile kapsamında değerlendirileceğine ilişkin kanun koyucu bilinçli bir boşluk bırakarak, bu hususu öğreti ve uygulamaya bırakmıştır. Bu noktada toplumun hemen her kesiminden mağduru olan dolandırıcılık suçuna ilişkin uygulamada yargı organlarınca sıkça tartışmalı kararlar verilmektedir. Uygulamada dolandırıcılık suçu, yargı organlarınca çoğu zaman yanılgıya düşülerek, özel hukuk yargılamasına tabi olduğu gerekçelendirmesiyle ceza hukuku alanı dışına çıkarılmaktadır. Bu tartışmalı kararların temelinde yargı organlarının suça bakış açısının da önemli olduğu kanaatindeyim. Zira, ceza yargılaması, mağdurun suç ile uğradığı zararı özel hukuk yargılamasında tazmin suretiyle giderebileceği sonucuna ulaştığı anda suçu özel hukuk uyuşmazlığı olarak değerlendirmektedir. Yargı organlarının karşı karşıya kaldıkları iş yükünün de bir sonucu olduğunu düşündüğüm bu hukuka aykırı alışkanlık bireylerin hukuka olan inançlarını ciddi bir biçimde zedelemektedir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun malvarlığına karşı işlenen suçlar başlıklı bölümünde 157, 158 ve 159. maddelerinde düzenlenen dolandırıcılık suçunun Türk Ceza Hukuku kapsamında incelenmesi ve değerlendirilmesi bu tezin konusunu teşkil eder. Yedi bölümden oluşan bu çalışmada dolandırıcılık suçunun kanuni düzenlemesi, suçun tarihsel gelişimi, suç ile korunan hukuki değer, suçun unsurları, suçun özel görünüş şekilleri, suçun nitelikli halleri, suçun yaptırımı, yargılama usulü ve uzlaştırma kurumları incelenerek Yargıtay kararları ve doktrin çalışmalarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
New business lines brought about by developing technology and changes and transformations in economy have replaced the goodwill and trust in interpersonal relationships with deceit aimed at gaining quick profits, leading to raise in the rate of crimes against property, particularly fraud crimes. The reason for placing emphasis of fraud crimes, is the fact that this particular category of crime has been facilitated by complicated relationships arising from economic changes and developments, and made more accessible with advancing technology, resulting in increase in the rate of this crime compared to other crime types. As one of the crime types committed against property, the fraud crime is based on deception but, the provision as to which actions and behaviors taken during the commitment of the crime would constitute deception is intentionally left undefined by the legislator and put at the discretion of the doctrine and practice. At this point, controversial decisions are frequently made by judicial bodies in the practice of fraud crimes committed against victims from all walks of life. In practice, fraud crime is often excluded from the criminal law field by being misguidedly directed to private law proceedings by the judicial bodies. I believe the perspective of the judicial bodies on the crime is also an important underlying factor in these controversial decisions. Because, the moment the criminal trial reaches the conclusion that the victim of the crime can recover his or her losses through reimbursement in a private law trial, it considers the crime as a private law dispute. This unlawful practice, which I think is in part a result of the workload faced by the judicial organs, severely undermines individuals' trust in the law. Examination and evaluation of the fraud crime issued in articles 157, 158 and 159 in the offenses against the property section of the Turkish Penal Code No. 5237 within the scope of the Turkish Criminal Law constitute the subject of this thesis. This seven-part study includes evaluation of the legal regulation of the fraud crime, the historical development of the crime, the legal value protected by crime, the elements of the crime, the factors affecting the punishment, the special types of hearings of the crime, the aggravated cases of the crime, the enforcement of the crime and the judicial procedure institutions, as well as Supreme Court decisions and doctrine studies.