Doğal dokuların geometrik biçimli seramik yüzeylerdeki yorumu
The interpretation of natural textures on geometrical ceramic forms
  1. Tez No: 353158
  2. Yazar: ESİN AYKANAT
  3. Danışmanlar: PROF. NAZAN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, doku, geometrik biçimler, şehir, Ceramics, Texture, Geometric Forms, City
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada, kent yaşamı ve doğal yaşam arasındaki ikilik üzerine bir eleştiri sunulması amaçlanmıştır. İlk aşamada, çalışmalarda doğal yaşamın bir sembolü niteliğinde kullanılmakta olan doğal dokular konusunda bir araştırma sunulmaktadır. Bu bölümün son kısmında doğadan aldıkları dokuları taklit yöntemi ile seramik yüzeylere uygulamış sanatçılardan örnekler verilmiştir. Sonraki bölümde ise, kişisel seramik uygulamalarda, mantar dokusunun taklit edilme anlamlı bir araç olarak kullanılmakta olması sebebi ile mantar özellikleri ve dokuları üzerinde özellikle durulmuştur. Sonraki aşamada, şehir yaşamında çokça karşılaşılan, hatta çoğunlukla yaşamın içerisinde süregelen, seramik çalışmalarda şehir yapılaşmasını sembolize etmek amacıyla kullanılan geometrik formların sanatta bir araç olarak kullanılmaya başlanması ve anlamlanma süreci incelenmiş, çalışmalarda esin kaynağı olan ressam, Neo-Geo akımının öncüsü, Peter Halley'in eserleri ve görüşleri üzerinde özellikle durulmuştur. Araştırmada, geometri ve doğal dokuların bir araya getirilmesinin nedeni olan modern şehir kavramı, yaşantısı ve doğa ile olan tahrip edici ilişkisi vurgulanmış, bu konuda eleştirel çalışmaları olan sanatçılardan örnekler sunulmuştur. Son kısımda ise, açıklanan fikirler ve yapılan araştırmalar ışığında, mantar dokuları ve geometrik formların bir araya getirilmesi ile yapılan, bir şehir maketi niteliğindeki seramik uygulamalar açıklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to voice criticism on the dualism between city life and natural habitat. In the first chapter, an inquiry is presented on the issue of natural textures that are used as a symbol of natural habitat in the works. At the end of the first chapter, some works of a group of artists who imitatively practice textures taken from the nature on the ceramic surfaces are exemplified. In the following chapter, the features and textures of mushrooms is particularly analyzed since the imitations of mushroom textures are used in individual works as a significant tool. In the next chapter, an examination on the introduction of the utilization of the geormetric forms that are frequently encountered in city life, and even generally exist in the life, and used in several ceramic works to symbolize the city structuring is made and their signification process is underlined. . Regarded as the pioneer of the Neo-Geo movement and being the guiding light of THE works, Peter Halles's works and ideas are principally emphasized. In this paper, the concept of modern city, which is the reason behind the practice that collects geometry and natural textures , its dynamics and its destructive relationship with the nature are emphasized and some examples of the works of the artists who have critical practices in this area are given. In the last chapter, the ceramic practices that have the quality of a 'city model' and are produced by assemblying mushroom textures and geometric forms are explained in the light of the aforementioned ideas and surveys.