Tebriz Büyükşehir Belediyesi için tanıtım uygulamaları
Promotion applications for Tabriz Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 353162
  2. Yazar: SAFA REZAEI BENAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLFÜKAR SAYIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tebriz, İran, Tebriz Belediyesi, tanıtım uygulamaları, reklam, tanıtım, kurumsal kimlik, logo, billboard, afiş, grafik tasarım, Tabriz, Iran, Tabriz Municipality, promotion applications, advertisement, promotion, institutional identity, logo, billboard, poster, graphic design
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
1889 (1268 hicri şemsi) yılında kurulan Tebriz Belediyesi İran'ın ilk belediyesi olarak bilinir (Safot, 2008, s.105). İlk belediye olması nedeniyle İran için her zaman büyük bir önem taşımıştır, ancak şimdiye kadar geniş kapsamlı bir tanıtım çalışması yapılmamıştır. Bu tez kapsamında Tebriz Belediyesi için tanıtım amaçlı billboard çalışmaları yapılmıştır. Billboard çalışmaları yapılırken ayrıca Tebriz Belediyesi için yeni bir logo tasarlanmıştır. Tezin birinci bölümünde, Tebriz şehrinin tanımı, tarihçesi ve önemine değinilmiştir ve önemli mimari eserlerinin yanısıra değerli özellikleri hakkında bilgiler verilmiştir. Tebriz şehri her zaman“ilkler şehri”sloganıyla tanınmış olduğundan (Ardakani, 2009, s. 227) bu bölümde Tebriz şehrinin“ilkler”olarak değerlendirilebilecek özelliklere sahip değerlerine, önemli yapılarına değinilmiştir. Ayrıca, yapılan çalışmalar Tebriz Belediyesi'ni tanıtıcı tasarımlar olunca,“kurumsal kimlik”de bu bağlamda önemli olduğu için bu kavrama da özetle yer verilmiştir. Bu kavram dahilinde kurumsal kimliğin öğeleri anlatılmıştır. İkinci bölümde, afiş ve billboardun gelişimi hakkında açıklamalar yapılmış, türleri hakkında bilgiler verilmiştir. Bu tez kapsamında tanıtım uygulamaları olarak Tebriz Belediyesi için billboard tasarımları yapıldığından, ikinci bölümde billboard çeşitleri ve billboard çalışmalarındaki önemli öğelere de değinilmiştir. Belediye tanıtımı uygulamaları başlıklı üçüncü bölümde Tebriz Belediyesi ve başka belediyeler için yapılmış olan tanıtıcı tasarımlara yer verilmiştir. Uygulama çalışması olarak Tebriz Belediyesi için yeni bir logo da tasarlandığından bu bölümde Tebriz'in eski logolarına da örnek olarak yer verilmiştir. Dördüncü bölümde Tebriz Belediyesi için yapılan logo ve billboard çalışmaları ele alınmıştır. Bu çalışmalar Tebriz'in doğal değerleri, tarihi binaları ve İslamiyet göstergelerinden esinlenerek yapılmıştır. Logo çalışmalarında siluet ve kaligrafi tekniklerinden yararlanılmıştır. Logo için farklı seçenekler geliştirilmiş ve sonunda uygun görülen çalışma seçilmiştir. Tanıtım uygulamalarında ise tanıtımı planlanan yerlerin fotoğrafı baz alınarak farklı billboardlar tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Founded in 1889 (1268 Solar Hijri) Tabriz Municipality is known as the first municipality in Iran (Safot, 2008, s.105). Because of being the first municipality it has been of great importance for Iran but until now a comprehensive promotion hasn't been performed. In this thesis due to the promotion purposes billboards were designed for Tabriz Municipality. While designing billboards, also a new logo was designed for Tabriz Municipality. In the first section of the thesis, the definition of Tabriz city, its history and importance was referred to and as well as important architectural pieces, information is given about its valuable properties. Because Tabriz city has been always known by its“the city of the firsts”slogan (Ardakani, 2009, s.227) in this section, Tabriz features that can be considered as the first and also its valuable constructions are discussed. Moreover, because the performed studies were promotion applications for Tabriz Municipality and due to the importance of institutional identity, institutional identity concept was given in summary. In institutional identity concept, items of institutional identity were described. In the second part, remarks were made in the development process about poster and billboard and some information were given about their types. In this thesis as promotion applications billboards were designed for Tabriz Municipality and because of this reason in the second section billboard verities and important items in billboard studies were discussed. In municipality promotion applications titled third section, prepared promotion designs were given for Tabriz Municipality and other municipalities. In this section, for the reason that a new logo was designed for Tabriz Municipality, as an example old logos of Tabriz were given. In the fourth section, designed logo and billboards for Tabriz municipality were discussed. These designs were inspired from natural values of Tabriz, its historic buildings and signs of Islam. In logo designs silhouette and calligraphy techniques were utilized. Different options were developed for logo and at the end of study approved design was chosen. In promotion applications by using the photos of the places that were planned to promote, different billboard designs were made.