Kimlik politikalarının sanattaki yansımaları
The reflections of identity politics in art
- Tez No: 353163
- Danışmanlar: DOÇ. NECLA RÜZGAR KAYIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, kimlik, kimlik politikaları, şiddet, iktidar, beden, Art, identity, identity politics, violence, sovereignty, body
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu Yüksek Lisans Tezi, Yüksek Lisans eğitimim süresince konu edindiğim kimlik politikaları ve sanat arasındaki ilişkinin ve uygulama çalışmalarıma paralel olarak yaptığım okumaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Sanat ile politika arasındaki ilişkiyi temel alan bakış açısıyla kimlik kavramı ve bu kavramın şiddetle olan bağı irdelenmiştir. Batı dünyasında modernizmden post-moderizme, sömürgecilikten küreselleşmeye doğru yaşanan değişimin kimlik kavramı üzerindeki izdüşümlerine değinilmiş, Türkiye'de resmi ideolojinin kökenleri ve kimlik kavramına bakışı üzerinde durulmuştur. Kimlik kavramı ve kimlik politikalarının sanattaki yansımaları, uluslararası platformdan ve Türkiye'den sanatçıların bu konudaki yaklaşımları, ürettikleri yapıtların kendi uygulama çalışmalarımla örtüşen yönleri vurgulanarak açıklanmıştır. Kendi uygulama çalışmalarıma da bu doğrultuda değinilerek kimlik, iktidar, şiddet ve beden kavramları arasındaki ilişki irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This Thesis of Masters in Art has emerged as a result of the relation between identity politics and art, which was chosen as the main subject for the period of masters in art and of the reading done in parallel with my artworks. In this study, the concept of identity and its relation with violence has been analyzed with the point of view on the relation between art and politics. The alternation between modernism and post-modernism, colonialism and globalization occured in the Western World and its reflections on the concept of identity, the origins of the official ideology in Turkey and its point of view about the concept of identity have been mentioned. The concept of identity and reflections of identity politics in art, the approach of the artists from the international area and Turkey about this subject, have been clarified and their aspects accordant with my artworks have been emphasized within this context, my artworks have been mentioned and the relation between the concepts of identity, sovereignty, violence and body has been analyzed.