F. W. G. Hegel'in Efendi-Köle diyalektiği'nin J. P. Sartre felsefesi'ne yansıması: Ben ve başkabenler sorunsalı
Reflection of F.W.G. Hegel's Master-Slave dialectic in J.P. sartre's philosophy: I and other problematic
- Tez No: 353175
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRAGÜL AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Öznelerarasılık, Efendi-Köle Diyalektiği, Ben ve Başka Benler Sorunsalı, Diyalektik, Karşılıklı Tanınma, Bakış Kuramı, İntersubjectivity, Master-Slave Dialectic, Dialectic, I and Other Problematic, Mutual Recognition, Overview Theory
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Tez, Felsefe tarihinin temel soru alanlarından biri olan öznelerarasılık sorunununda Hegel ve Sartre'ın konumlarının karşılaştırmalı bir analizini gerçekleştirmeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda tez'de öncelikle Hegel'in“Tinin Görüngübilimi”ve Sartre'ın“Varlık ve Hiçlik”te öznelerarasılık (intersubjectivited) sorununu işledikleri“Köle-Efendi Diyalektiği”ile“Ben ve Başka Ben'ler Sorunsalı”bölümlerini hangi kavram çatıları altında ele aldıkları açıklanmaya çalışılmış daha sonra Hegel'in öznelerarasılık sorununu ele alış tarzının Sartre'daki izdüşümüne geçilmiştir. Bu bağlamda tezde Hegel'in hangi noktalarda Sartre'ı öncelediği ve etkilediği, sorusuna yanıt aranmıştır. Tezin iskeletini oluşturan temel savı Hegel'in, Tinin Görüngübilimi'nin Efendi-Köle Diyalektiği'nde ele aldığı tanınma amaçlı girişilen karşıt bilinçler arasındaki mücadelenin daha sonra varoluşçu felsefenin ateist kanadının en önemli temsilcisi sayılan ve adı varoluşçulukla özdeşleştirilen Sartre'ın Varlık ve Hiçlik'te işlediği öznelerarasılık sorununda Ben ve Başka Ben'ler arasındaki ilişkiyi temellendirmesine zemin hazırlayacak kavramsal çerçeveyi oluşturduğu yönündedir. Bu noktada tez'de Sartre'ın öznelerarasılık sorunsalında Hegel'den hangi noktalarda etkilendiği ve Hegel'in de Sartre'ı hangi noktalarda öncelediği sorularına yanıt verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis purpose to compare one of the fundamental problems of the history of philosophy,“intersubjectivity”, G.W.F. Hegel and J.P. Sartre's philosophy. İn this case, firstly it was expressed how they treat the intersubjectivity in the part of“Master and Slave Dialectic”and in the part of“İntersubjectivity”in“Phenomenology of Spirit”and“Being and Nothingness”. Aftre that, it was remarked Hegel's atract to Sartre. The basic argument that the sceleton of thesis is, Hegel determined the conseptual form of Sartre's ground work of intersubjectivity. So, the thesis searches for an answer this question: How did Hegel prioritise to Sartre about concept of intersubjectivity?