Zymunt Bauman'ın modernite eleştirisi
Zygmunt Bauman's critique of modernity
- Tez No: 353174
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAŞKINER KETENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Modernite, postmodernite, akıl, düzen, kültürel farklılık, Modernity, Postmodernity, reason, order, cultural difference
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bauman'ın modernite eleştirisi, günümüzde yaşanan sorunların kaynağı olarak moderniteyi göstermesi ile başlar. Böylece Bauman modernite eleştirisi ile postmodern felsefede yerini alır. Tüm postmodernler gibi Bauman da, modernin ?akıl?, ?aydınlanma?, ?evrensellik?, ?ilerleme? düşünceleri ile hesaplaşır. Bauman, modernitenin akıl ile toplumsal hayatı düzenleme çabasını ve evrensel bir topluma ulaşma arzusunu totaliter bulur. Ona göre bu totaliteyi gerçekleştiren ise, Batı uygarlığıdır. Batı uygarlığı, bu amacına ulaşmak için ?akıl?ı kullanır. Bauman, bu akıl türünün araçsal olduğunu düşünür. Böylece Bauman, ?akıl? kavramını ?araçsal akla? indirger. Tüm sorunların ?araçsal akıl?dan kaynaklandığını düşünen Bauman, bu akıl türünün modern döneme özgü olduğunu düşünür. Bauman, modern aklın toplumları düzenleme ve sınıflandırma çabasının, ırkçılığa ve kültürel asimilasyona neden olduğu kanısındadır. Bauman?a göre bu çabayı gösterenler, siyasi yönetim ile entelektüellerdir. Bauman bu eleştirileri ile, modernitenin krizde olduğunu ilan eder.Bu modern krizin çözümü ise, kültür alanındadır. Bauman?a göre çözüm, farklılığın kutsanması ve toplumsal alanda yeni bir ahlak yaratılmasıdır.
Özet (Çeviri)
Bauman?s modernity critique begins with his showing modernity as a source of today?s problems. So Bauman takes place in postmodern philosophy with modernity critique. Like all postmoderns, Bauman settles up the modern?s thoughts like `reason? `enlightenment? `universality? `progress?. Bauman finds totalitarian the effort of modernity to arrange the social life with reason and the desire to reach a universal community. For him, the thing that makes real this totality is Western civilization. Western civilization uses `reason? to reach this aim. Bauman thinks this kind of reason is instrumental reasoning. Thus Bauman reduces the concept of `reason? to `instrumental reasoning?. Bauman thinks all the problems are derived from instrumental reasoning and this kind of reason is unique to modern term.Bauman believes the effort of modern reason to organizing and classifying the society causes racism and cultural assimilation. For Bauman, the ones who effort this are political management and intellectuals. With these critiques, Bauman declares that the modernity is in crisis.The solution of this modern crisisis in the culturel area. For Bauman, the solution is blessing of the differences and creating a new moral in the social area.