Klasik test ve madde tepki kuramlarına dayalı değişen madde fonksiyonu belirleme tekniklerinin farklı puanlama durumlarında incelenmesi
Investigation of differential item functioning procedures based on clasical test and item response theory at different scoring situations
  1. Tez No: 353181
  2. Yazar: HÜSEYİN SELVİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DEVRİM ALICI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişen Madde Fonksiyonu, Mantel-Haenszel, Standardizasyon, Lojistik Regresyon, Olabilirlik Oran Testi, Differential Item Functioning, Mantel-Haenszel, Standardization, Logistic Regression, Likelihood Ratio Test
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı kuramlara dayalı farklı DMF belirleme tekniklerinin, farklı puanlama durumlarındaki işleyişlerini incelemektir.Bu amaç doğrultusunda, ikili ve ağırlıklı puanlamaya uygun bir Sözel Akıl Yürütme Yeteneği Testinin 1593 kişiye uygulanmasıyla elde edilen veriler, Mantel-Haenszel/Mantel, Standardizasyon, Lojistik Regresyon ve Olabilirlik Oran Testi teknikleriyle incelenmiş, kullanılan her bir teknik ve puanlama durumu için DMF gösteren maddeler ve DMF'li madde sayıları belirlenmiştir.Elde edilen bulgulardan, KTK'na dayalı DMF belirleme tekniklerinin genel olarak kendi içlerinde tutarlı sonuçlar verdiği ve bu sonuçların birbirinden anlamlı derecede farklılaşmadığı; ancak ikili puanlama durumundan uzman yargısına dayalı ağırlıklı puanlama ve deneysel ağırlıklı puanlama durumuna gidildikçe bu uyumun bozulduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca farklı puanlama durumlarında MTK ve KTK'na dayalı teknikler arası uyumun düşük olduğu ve elde edilen sonuçların genel olarak birbirinden anlamlı derecede farklılaştığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is examining different differential item functioning procedures based on different theories at different scoring situations.For this purpose, the data obtained from 1593 people by a verbal reasoning test is analyzed with Mantel-Haenszel/Mantel, Standardization, Logistic Regression and Likelihood Ratio Test procedures at different scoring situations. Than items and number of items which has DIF are identified. From the results of analyses, DIF procedures based on Clasical Test Theory are producing generally consistent results that are not differing significantly from each other. But this harmony is disrupted when the scoring method goes from dichotomous case to weighted case. In addition the harmony between procedures based on Clasical Test Theory and Item Response Theory at different scoring situations is observed very low. And results are differing significantly from each other.