Tedrisat Mecmuası,Terbiye,Terbiye Mecmuası,Yeni Mekteb Dergilerindeki Türkçe eğitimi ile ilgili makalelerin değerlendirilmesi
Evaluation of the articles related to Turkish education in the Journals of Tedrisat Mecmuasi,Terbiye,Terbiye Mecmuasi,Yeni Mekteb
  1. Tez No: 353184
  2. Yazar: TAHİR MERAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAMIK KEMAL ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe eğitimi, Tedrisat Mecmuası, Terbiye Mecmuası, Yeni Mekteb, Turkish Education, Tedrisat Mecmuası, Terbiye Mecmuası, Yeni Mekteb
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Ülkemizde Türkçe eğitimi üzerine çalışmalar, II. Meşrutiyet Dönemi'nden itibaren hız kazanmıştır. O döneme göre yenilik sayılan birçok uygulama hayata geçirilmiştir. Bunların tanıtımını yapmak için de çıkarılan dergiler vasıta olarak kullanılmıştır. Bu maksatla çıkarılmış olan ve çalışmada ele alınan“Tedrisat Mecmuası, Terbiye, Terbiye Mecmuası, Yeni Mekteb”isimli dergiler; tarihsel yöntemin veri toplama araçlarından biri olan doküman incelemesine tabi tutulmuştur. Dergilerde Türkçe eğitimi ile ilgili tespit edilen makaleler Latin harflerine çevrilmiştir. Daha sonra bu makalelerden elde edilen verilerden hareketle bu dergiler tanıtılmış, Osmanlı Dönemi'nde Türkçe eğitimi verilirken temel dil becerileri üzerine yapılan uygulamalar gösterilmiş, bu uygulamalarda kullanılan yöntem ve teknikler belirtilmiş, uygulamalardaki aksaklıklar ve bu aksaklıkları giderecek öneriler ortaya konmuş, Türkçe eğitiminin tarihsel gelişim sürecinde geçmiş ile günümüz karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuna ilkokuma yazma, okuma, yazma, konuşma, dil bilgisi öğretimi, genel öğretim yöntem ve tekniklerinin ele alındığı orijinal makalelerin çeviri-yazıları eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Studies on Turkish education in our country accelerated in the 2nd Constitutional Monarchy Period. Lots of practices which were thought as reform in that period were put into practice. Journals were used as a tool to introduce these new practices, as well. The journals named as“Tedrisat Mecmuası, Terbiye, Terbiye Mecmuası, Yeni Mekteb”which were issued to that end and have been discussed in this study were subjected to the document review that is one of the tools of data collection in historical method. The articles on Turkish Education in these journals have been translated into Roman (Latin) characters. Then, these journals have been introduced based on the data gained from these articles. Practices on basic language skills while giving Turkish education in the period of Ottoman Empire have been indicated, the methods and techniques used in these practices have been stated, the defects in these practices and suggestions to recover these defects have been presented, and finally past and today of Turkish Education in the historical development process have been compared. At the end of the study, the translation scripts of the original articles discussing the common teaching methods and techniques of early literacy, reading, writing, speaking, and grammar teaching have been attached.