28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 yerel seçimlerinin Van ili sonuçlarının etnik kimlik bağlamında analizi
Analyze the results of local elections which was held in 28 March 2004 and 29 March 2009 in Van within the context of ethnic identity
- Tez No: 353206
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHİM ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Van, Etnik Kimlik, Kürtler, AKP, DTP, Yerel Seçimler, Van, Ethnic Identity, Kurds, AKP, DTP, Local Elections
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada 28 Mart 2004 ve 29 Mart 2009 yıllarında yapılan yerel seçimlerinVan ilindeki sonuçlarının etnik kimlik bağlamında incelenmesi amaçlanmaktadır. Beşyıl arayla yapılan bu iki seçimi farklı partilerin kazanmasında etnik yapınınyönelimlerinin belirli olduğu varsayımıyla hareket edilmiştir. İldeki seçmenin oyları2004 yılında yapılan seçimde AKP'ye, 2009 yılında yapılan yerel seçimde ise DTP'yeyönelmiştir. İldeki diğer partilerin oylarında önemli bir oranda değişiklik görülmemiştir.Bu yüzden çalışmada AKP ve DTP dışındaki partilere yer verilmemiştir. Bu çalışmadaöncelikle Etnisite, Etnik Kimlik, Etnik Grup kavramları tanımlanmış, bölgedeki Kürtnüfusu hakkında demografik bilgiler verilmiş; çalışma boyunca mülakat yapılan 20kişiden alınan cevaplarla söylem analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze the results of local elections which was held in 28March 2004 and 29 March 2009 in Van within the context of ethnic identity. It isassumed that the reason behind success of different political parties in these successiveelections was connected with orientation of local ethnic structure. The voter populationliving in the region voted for AKP in 2004 and for DTP in 2009. There was not asignificant change in vote rates of other political parties so political parties except AKPand DTP had not been taken into consideration. In the study, firstly the terms ofethnicity, ethnic identy, ethnic group were defined and demographical information wasgiven about Kurdish population. Later discourse analysis was made on interviewanswers of 14 people who had participated in the study.