Hamza b. Abdullah el-Melîbârî'nin hadis problemleri ile ilgili görüşleri üzerindeki tartışmalar ve değerlendirilmesi
The discussions on opinions related to Hamza b. Abdullah al–Melibari's hadith problems and assesments
  1. Tez No: 353250
  2. Yazar: ABDULVASIF ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALAHATTİN POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Melîbârî, Tashîh, Mütekaddimûn, Müteahhirûn, İllet, Sikanın Ziyadesi, Mütâbi, Şâhid, Ferd, Sahîh-i Müslim, el-Melîbârî, rectification, mütekaddimun, müteahhirûn, cause, Sikanıın Ziyadesi, concordants, witness, single, Sahih-i Müslim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Hadis Usulü ile ilgili bazı konular, hadis ilimlerinin teşekkülünden bu yana âlimler tarafından tartışılmıştır. Bu çalışmamız da, Hadis Usulü alanıyla ilgili Hamza b. Abdullâh el-Melîbârî'nin tartışmaya açtığı konuları içermektedir. Melîbârî, son dönemlerde Arap dünyasında oldukça fazla tartışmalara yol açmış bir şahsiyettir. Biz bu tartışmaların özgün olup olmadığını ve ilmî değerini belirleme amacıyla Melîbârî'nin görüşlerini ve bu görüşler etrafındaki tartışmaları değerlendirmenin, hadis ilmine orijinal bir katkı sunabileceği düşüncesiyle bu konuda bir tez çalışması yapmanın yararlı olacağı kanaatine vardık.Bu çalışmamızda, Melîbârî'nin özgün sayılabilecek iddiaları, bu iddialar hakkında geçmişteki ve günümüzdeki hadis âlimlerinin görüşleri ele alınmış, tarafların delil ve gerekçeleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Melîbârî'nin mütekaddimûn ve müteahhirûn kavramları ve hadislerin tashîh ve ta'zîfinde mütekaddimûn ile müteahhirûn arasında metotsal bir farklılığın olduğu düşüncesi, yeni birer yaklaşım olmakla beraber, kanaatimizce isabetli değildir. Melîbârî, hadislerin tashîhi, zayıf hadisin şâhid ve mütâbi'lerle desteklenmesi, Müslim'in Sahîh'indeki metodu ve ferd hadis konusunda, önceki âlimlerden farklı bir şey söylememektedir. Onun, bütün illet çeşitlerinin, hadisin sıhhatini zedelediği ve zayıf hadislerin illet konusunun kapsamına girdiği iddiaları, kanaatimizce doğru değildir. Melîbârî'nin fikirlerinin araştırılması sonucu bazı yeni yaklaşımların olduğu, fakat bunların hadis ilmine orijinal bir katkısının olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Some Issue about hadith form have been debeted by scholars since to be formed of the hadith scholarships. And our this study includes the issues which was brought into sharp by Hamza b. Abdullâh el-Melîbârî.Melîbârî is a person, who brin about a lot of debates in arabic world. We think that is very useful to study a thesis about this issue fora purpose of assesing the valuc of scholarship and also assesing whether it is orginal or not in contemplation of contributing to hadith scholarships to ases the Melîbârî's opinions and the debates about this opinions.In this study, the claims of Melîbârî, which can be accepted as orinigall, and the opinions of the parties is tried ases.The thought of the Melîbârî which is being a methodic difference betwen the conceptions of mütekaddimun ve müteahhirûn and with rectification and multiplieing of the hadith mütekaddimun ve müteahhirûn is a new aproach but also they are nonelgible. Melîbârî doesn't say different things from the prior scholars about the rectificaton of the hadiths and supporting the weak hadiths with witnesses and concondants, method of the Müslim about his Sahih and also the single hadith. In our opinions it is not true his claims which is that all ıypes of causes damage the correcctness of hadiths and cause issue includes the weak hadisths.It is determined that he makes new approachs but these do not contribute originalliy to hadiths scholarships as result of surveying the opinions of Melîbârî.