Gizli celse zabıtlarına göre Birinci Meclis'in Ermenistan ve Gürcistan politikası
According to the minutes of the secret sesion of the first Turkish Assembly's Armenia and Georgia policy
  1. Tez No: 353251
  2. Yazar: ERMAN SUNGUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR SAKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ermenistan, Türkiye, Gümrü, Rusya, Gürcistan, Armenia, Turkey, Gyumri, Russia, Georgia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Ankara'da açılan Meclis'in ilk işi Misak-ı Milli Sınırları içinde vatanın bütünlüğünü sağlamak, işgallere karşı koymak ve uluslararası alanda var olduğunu kabul ettirmek olmuştur. Türkiye bu dönemde bir takım siyasi faaliyetlerde bulunmuş ve 11 Mayıs 1920 yılında Bekir Sami Bey başkanlığında bir heyeti Moskova'ya göndermiştir. Heyetin asıl amacı Sovyetlerle bir dostluk antlaşması yapmak ve ihtiyacımız olan para ve malzeme yardımını sağlamaktı. Ancak antlaşmaya giden yolda Sovyetlerin Ermeniler lehine toprak talep etmesi üzerine bir netice alınamamıştır. Bu sırada Ermeniler Anadolu'da ki Müslüman halka baskı ve zulüm etmeye başlamış, Türkiye kendine yönelik faaliyetler karşısında önlem almak zorunda kalmıştır. 1921 yılındaki Türk- Ermeni Savaşında Ermenilerin yenilmesi üzerine Gümrü Antlaşması imzalanmış. Birinci Meclis döneminde Gürcistan'a karşı izlenen dış politika da yaşanan olayların başında Batum'un Türkler tarafından işgal edilmesi ve Üç Sancak Meselesi olmuştur. Batum kısa bir süre Türklerin olsa da Ruslarla çatışma tehlikesi karşısında geri verilmiştir. Rusya'nın Misak-ı Milli sınırlarını tanımasıyla Moskova Antlaşması imzalandı. Bu bağlamda Türkiye ile Rusya arasında kurulan iyi ilişkiler 13 Ekim 1921'de yapılan Kars Antlaşmasıyla daha da pekişmiştir.
Özet (Çeviri)
The first task of the new parliament opened Ankara national pact to ensure unity within the boundaries set against the occupation and in the international arena has been to assert that there is.In this period a number of Turkey found in political activities and 11 May 1921 in Bekir Sami Moscow has sent a deligation to make and we need to provide financial and material asistance was. But the road to the persecution of muslims have begun to ring head. Turkey himself was farced to take measures against the activities. Of Armenians in Turkey in 1921 to be eaten on the Armenia war signed the Treaty of Gyumri.Aganist Georgia during the fist parlementory foreign policy followed by the beinnig of the Turkish invasion of Batumi and there Sandzak has been a matter while a short period Batumi Turkey against the danger of conflict with the Rusian is given back. Recognize the limist of the national pact whit Russia Moscow 13 October in 1921 done Kars Treaty has streng thened further with.