Medeni Usul Hukukunda ilk itirazlar
In the preliminary objections of Civil Procedure Law
- Tez No: 353249
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAŞÖZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: medeni usul hukuku, ilk itirazlar, Hukuk Muhakemeleri Kanunu
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunuyla birlikte ilk itirazlar üç başlık altında toplanmaktadır. Kanunun yürürlüğe girmesinden kısa bir süre sonra 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle 6335 sayılı yasayla 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yapılan değişiklikle iş bölümü, ilk itiraz olmaktan çıkartılarak, görev ilişkisi haline dönüştürülmüştür. Ancak, bu değişiklik henüz hukuk muhakemeleri kanununa işlenmediği için ve aynı zamanda 1 Temmuz 2012 tarihinden önce açılan davalarda halen ilk itiraz olma özelliğini koruduğundan, iş bu tezde iş bölümü, ilk itirazlar başlığı altında incelenmiştir. 1 Temmuz 2012 tarihinden sonra açılacak davalarda ise iş bölümünün bir görev ilişkisi olduğu hususu ayrıca açıklanmıştır.Tezin ilk bölümünde ilk itirazlar hakkında genel bilgi verilip, benzer kavramlardan farkı incelenmiş, daha sonra ilk itirazların kanunda düzenleniş şekli, incelenmesi ve karara bağlanması hususları incelenmiştir. Ayrıca, 6100 sayılı hukuk muhakemeleri kanunuyla Türk hukukuna giren ön inceleme müessesesi de ilk itirazlarla bağlantılı olarak anlatılmıştır.Tezin ikinci bölümünde ilk itiraz halleri olan yetki, tahkim ve iş bölümü ilk itirazları tek tek ele alınarak, ayrıntılı bir şekilde öncelikle kavramların tanımı, kanunda düzenleniş şekilleri, konuya ilişkin güncel Yargıtay kararları ışığında incelenmiştir.Tezin üçüncü bölümünde ise, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda ilk itiraz hali olarak düzenlenip, 6100 sayılı kanunda bir kısmı dava şartı olarak düzenlenen bir kısmı ise kanunda her hangi bir gruba dâhil edilmeden bağımsız bir madde olarak düzenlenen müesseselerin kanunda düzenleniş şekilleri irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Upon the Civil Procedure Law No. 6100, the preliminary objections were grouped under three titles. Soon after the entry into force of the Law, as of July 1, 2012, the division of labor was removed from being the preliminary objection and transformed into task relationship upon the amendments in the Law No. 6335 and Turkish Commercial Code No. 6102. However, since this amendment has not processed into civil procedure code yet, and also since it still maintains its characteristic as a preliminary objection in the lawsuits before the date of July 1, 2012; the division of labor in this thesis is was examined under the title of preliminary objections. However, in the lawsuits filed after July 1, 2012; the consideration that the division of labor is a task relationship is further defined.In the first part of the thesis, general information about preliminary objections was given and its difference from similar concepts was examined; and then, the issues concerning the enacting, examining and finalising of preliminary objections were discussed. In addition, the preliminary examination included in the Turkish Law with the Civil Procedure Code No.6100 was described in connection with the preliminary objections.In the second part of the thesis, the preliminary objections“authority, arbitration and division of labor”were addressed one by one, and examined thoroughly in the light of definition of concepts in first and then their arrangement in law and Supreme Court decisions on the issue.In the third part of the thesis, the arrangement in law of the establishments which were set as a preliminary objection in the Civil Procedure Code No. 1086, a part of which was set as a cause of action and some other part of which was set as an independent article without being included in any group of law, was analysed.