Küreselleşme sürecinde diyalog eksenli halkla ilişkiler: Turistik tüketicinin karar alma sürecine ilişkin ampirik bir çalışma
Dialogue-oriented public relations in process of globalization: An empirical study of decision-making process of touristic consumer
  1. Tez No: 353258
  2. Yazar: EMEL TANYERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Diyalog, Halkla ilişkiler, Kamu Diplomasisi, Destinasyon Markası ve İmajı, Turistik Karar Alma Süreci
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Turistik tüketicinin destinasyon seçimine yönelik karar alma sürecinde etkili olan faktörlerden biri de tanıtım faaliyetleridir. Özellikle kültürlerarası iletişimi yapısında barındıran turizm açısından tanıtım faaliyetleri içerisinde halkla ilişkiler, destinasyon markası ve destinasyon imajı oluşturma noktasında uzun vadeli ve diyalogsal ilişki kurucu yönüyle önem taşımaktadır. Bu kapsamda çalışmanın teorik kısmında turistik tüketicinin karar alma sürecinde literatürde çok fazla kendine yer bulmayan halkla ilişkiler faaliyetleri diyalogsal zemin oluşturan boyutları ile incelenmektedir. Bu çerçeve içerisinde diyalogsal kamu diplomasisi faaliyetleri, etkinlikler ve iletişim teknolojileri kavramsal olarak değerlendirilmekte ve destinasyon markası ve imajı oluşturmadaki etkileri dünyadan başarılı uygulamalarla örneklendirilmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında ise Antalya Havaalanı'nda yabancı uyruklu turistlere uygulanan anketler neticesinde turistik tüketicinin duyarlılıkları, destinasyon markası ve imajına ilişkin değerlendirmeler ile seyahat kararı olarak seçimlerinde etkili olan bilgi kaynakları ve bunlar içerisinde demografik açıdan yer alan anlamsal farklılıklar Türkiye örneği üzerinden değerlendirilmekte diyalogsal halkla ilişkiler faaliyetlerine ilişkin çıkarımlarda bulunularak doğru hedef kitle ile doğru iletişim kurma adına bazı önerilerde bulunulmaktadır. Turistik tüketicinin karar alma sürecinde geleneksel bilgi kaynaklarının kullanımı devam etmekle birlikte tanıtım faaliyetlerine ilişkin duyarlılıklar üzerinden iletişim teknolojileri kullanımı ile artan diyalogsal iletişimin zaman içerisinde kamu diplomasisi ve etkinlikler açısından belirli bir yeterliliğe ulaşması beklenmektedir. Türkiye örneğinde ise uluslararası arenada kültürel temsile ilişkin ifadeler daha fazla görülmektedir. Ayrıca tanıtım araç ve yöntemlerinin belli coğrafyalarda belirgin özellikler gösterdiği hedef kitlenin beklentilerine göre bu seçimlerde farklılaştırma yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Promotional activity is one of the factors having impact on decision-making process of touristic consumer intended for destination choice. Among promotional activities, public relations in terms of tourism containing intercultural communication in its body are of importance with aspect of establishing long-term dialogical relation in point of creating destination brand and destination image. In theoretical part of this study, public relations' activities which do not take place themselves in literature of decision-making process of touristic consumer are examined with dimensions creating dialogical ground. Dialogical public diplomacy activities, events and communication technologies are evaluated conceptually within this scope and their impacts on creation of destination brand and image are exemplified with successful applications from the world. In practice part of this study, sensitivities of touristic consumer, evaluations regarding destination brand and image and information resources having impact on choices as travelling decisions and semantic differences found among them demographically obtained as a result of questionnaires applied to foreign national tourists in Antalya Airport are assessed over example of Turkey and some suggestions are made on behalf of establishing correct communication with correct target group by making inferences regarding dialogical public relations' activities. While conventional information sources are continued to be used in decision-making process of touristic consumer, it is expected that dialogical communication increasing with use of communication technologies would reach a certain competency in terms of public diplomacy and events in line with sensitivities for promotional activities over time. In the case of Turkey, expressions of cultural representation are more frequent in the international area. Also promotional tools and methods show prominent features in certain geography, so it's thought to be necessary to make differentiation according to expectations of the target group. KeyWords: Dialogue, Public Relations, Public Diplomacy, Destination Brand and Image, Touristic Decision-Making Process.