Geç Hitit Beyliklerinden Que ve Asur Devleti ile ilişkileri
Que from late's Hittite seigniory and relationships whit Assyrian State
  1. Tez No: 353257
  2. Yazar: MUHAMMED FAZIL HİMMETOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ALİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Que, Asur, Azatiwatas, Kilikya, Que, Assyrian Empire, Azatiwatas, Cilicia
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 236
Özet
Çukurova bölgesi en eski devirlerden beri cazibe merkezidir. Mezopotamya'da kurulan ilk siyasi devletler bu coğrafyayla ilgilenmişlerdir. Anadolu'daki ilk büyük siyasi devlet olan Büyük Hitit İmparatorluğu da o dönemde adı Kizzuwadna olan bu coğrafyayı kendine katmıştır. Ege Göçlerinden sonra Hitit Devleti yıkılmış yerine birçok küçük devlet kurulmuştur. Bu devletlerden biri de Que Devleti'dir. Ege göçleri sonrasında bölgeye oldukça kalabalık yabancı halklar gelmiştir. Que, bu yüzden heterojen bir yapıya sahiptir. Mezopotamya'da Asur Devleti'nin giderek büyümesi Que için bir tehdit olmuştur. Bu tehdit, saldırgan Asur kralları döneminde daha da artmıştır. Que, birçok kez bu devletle savaşmış, çoğu kez de Asur krallarının gücünü kabul etmiştir. Buna rağmen kesin olarak Asur'un egemenliği altına girmemiştir. Que Devleti bir konfederasyon olduğundan oldukça zengin bir kültüre sahiptir. Hititlerin kullandığı alfabeyi ve dili kullanmışlardır. Hitit dinî inanç sistemini de muhafaza etmiş olan Que, Mezopotamya ve Anadolu arasında tam bir kültür köprüsü de oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Cilicia region has rather been an attractive area since the oldest eras. First politic states established in Mesopotamia were interested in this geography. Great Hittite Empire which was the first huge politic state was situated also in this geography whose name was Kizzuwadna. After Aegean immigrations Hittite State was collapsed. Instead, a lot of small states were founded. Que State was one of these states as well. In after Aegean immigrations alliance rather crowded publics came to this area. For this reason, Que has also been a complex organization. The growth of Assyria State has been a growing threat for Que in Mesopotamia. This threat got an absolute case in assault Assyrian Kings period. Que got in challenge with this country much time. Although, it approved Assyria Kings's force, it was not included absolutely to Assyrian Empire, Assyrian Que was a confederation. However, it consisted of different nationalities at the same time. Thus, this led Que to have a rich culture. It was established later from the Empire of Hittite. However, it used the same religion, language and alphabet. Que was a culture bridge between Mesopotamia and Anatolia.