Türk ve Kore halklarının ölümle ilgili inanış ve uygulamaları: Karşılaştırmalı bir çalışma
Believes and practices of Turkish and Korean people related to death: A comparative study
- Tez No: 353261
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Türk Dili ve Edebiyatı, Religion, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağıt, Mezar, Ölüm, Öte Dünya, Ruh, Yas, Yoğ, Death, Life after Death, Eulogy, Lamentation, Mourning, Spirit, Funeral ceremony, Grave
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Yazılı kaynaklar esas alınarak yapılmış olan bu araştırma, Kore ve Türk halklarının ölümle ilgili inanış ve uygulamalarının incelenmesi ve karşılaştırılmasından oluştu. Türk halkbilimi alanında araştırmacı olmak istediğim için, Kore ve Türk halklarının temel inanışlarını anlatmak hususunda sorumluluk hissettiğimden bu çalışmaya başladım. Araştırmanın amacı geleneksel Kore ve Türk halk inançlarında ölümle ilgili inanış ve uygulamaların karşılaştırılmasıdır. Bu çalışmada Kore tarihi ve kültürünün temelini oluşturan Kore halkının ölümle ilgili inanışlarına bakılarak, Güney Kore'de halen devam eden unsur ve uygulamalar incelendi. Daha sonra da Türklerin ölümle ilgili geleneksel inanış ve uygulamaları ele alındı. Kore ve Türk kültürlerinde ölüm inancını ve uygulamasını tespit ederken bugüne kadar yapılan bilimsel çalışma ve kaynaklardan yararlanıldı. Bu çalışmalarda Güney Kore'deki geleneksel unsurlar ve İslamiyet öncesindeki Türk halk inanışlarına büyük oranda yer verildi. Ölümle ilgili inanışları inceleyip anlamak için insan ve ruhla ilgili inanış ve uygulamaları üzerinde duruldu. Çünkü bu iki önemli unsur yani insan ve ruh, ölüm ve ölüm sonrası inanışların ve uygulamaların doğrudan öznesini oluşturmaktadır. İlk olarak destan, efsane ve hikâyelerde insanın nasıl, nereden, neden geldiğinden başlayarak insanın ömür ve kaderiyle ilgili halkın inanışı ve bununla ilgili uygulamaları incelendi. Sonra ruhla ilgili inanış ve uygulamaları incelemek için ruh kavramını, çeşidini, görünüşünü, biçimlerini araştırıldı. Ölüm inanışlarıyla ilgili ölümün kavramları gözden geçirildikten sonra, ölüm öncesi, sırası, sonrası safhaları sırayla incelendi. Bunların içerisinde ölümü düşündüren ön belirtiler, ölümden sakınma ve tabular, defin yöntemleri, mezar çeşitleri, öbür dünyaya bakışı vs. ele alınmaktadır. Birinci bölümde Kore halk inançlarında insan, ruh ve ölümle ilgili inanış ve uygulamaları, ikinci bölümde Türk halk inançlarında insan, ruh ve ölümle ilgili inanış ve uygulamaları ele alınırken, üçüncü bölümde iki kültür arasında tespit edilen unsurların karşılaştırılması yapılarak söz konusu halk inanış ve uygulamalarının benzerlik ve farklılıkları ortaya konulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
The present thesis intends to comparatively examine the belief and practice dominant in the Turkish and Korean societies respectively with regard to death primarely on the basis of written sources. Since I would like to specialise in the Turkish folklore, I embarked upon my research study on the fundamental beliefs of the Turkish and Korean societies out of a folkloristic responsibility. The purpose of the thesis is to compare the popular beliefs and practices concerning to death within the Korean and Turkish belief systems and cultural traditions. In this study, the current cultural elements and practices pravelent in South Korea are analysed by looking into the Korean popular belief system of death as the fundamental basis for the Korean culture and history. It is followed by an analysis of how the belief system and practice relating to death have been developed in the Turkish cultural tradition. In so doing, our research relies upon scientific work and cultural materials pertient to death studies. On that score, the thesis dwells specially upon traditional cultural elements in South Korea and, to the same extent, the Turkish popular belief preceding Islam in some detail.A particular emphasis is placed on beliefs and practices surrounding human being and spirit with a view to understanding beliefs relating to death. This is because two important parts, namely human being and spirit, directly form the main subject of beliefs and practices in death and after death. First to start with questioning where man comes from, how and why so in legends, tales and stories, we examine popular belief in the matter of one's life and destiny as well as practice therein. Secondly, the concept of spirit, its different sorts, appearences and forms are studied in order to grasp spiritual beliefs and practices. Having reviewed the various concepts of death in explaining death related believes, the phases such as before death, at the time of death and after death are individually addressed. In every stage, it is referred to death-related rituals such as death avoidance and taboos, funeral ceremonies, burial methods and perceptions of after-death. While the first chapter deals with the system of belief and practice centered upon human, spirit and death within the Korean popular culture, the second chapter draws upon the same within the Turkish popular culture. The third chapter compares the folkloristic elements found in two cultures and, in doing so, attempts to determine similarities and differences between two popular beliefs and practices in question.