Stokastik paralel montaj hattı dengeleme problemine üst sezgisel yaklaşım
Hyper heuristic approach to stochastic parallel assembly line balancing problem
  1. Tez No: 353262
  2. Yazar: GÖKHAN SEÇME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE ÖZBAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stokastik Paralel Montaj Hattı Dengeleme Problemi, Üst Sezgisel, Metasezgisel Teknikler, Stochastic Parallel Assembly Line Balancing Problem, Hyper Heuristic, Metaheuristics
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Akış tipi üretim sistemlerinin en önemli uygulamalarından olan montaj hatları, günümüz üretim ihtiyaçlarının değişmesine paralel olarak yeni uygulama örnekleriyle gelişmektedir. Paralel montaj hatları talebin yeterince yüksek olduğu standart ürünler için yüksek kapasitede üretim imkânları sağlamaktadır. Paralel montaj hattı yapıları gibi montaj hattı dengeleme problemlerinin gerçek dünya uygulamalarına yaklaşmasını sağlayan özelliklerden birisi de görev zamanlarının stokastik olarak değerlendirilmesidir. Böylece insan, makine ve çevreden kaynaklanabilecek değişkenliklerin dikkate alınması sağlanır. Ayrıca montaj hattı kurulum ve işletme kararının orta ve uzun dönemli stratejik bir karar olduğu düşünüldüğünde sadece dengeleme problemi olarak değil, kullanılacak makine ve teçhizatların da dikkate alınarak bir tasarım problemi olarak ele alınması daha da anlamlı olmaktadır. Bu çalışmada stokastik görev zamanlı paralel montaj hattı dengeleme problemi, makine ve teçhizat maliyetleri de değerlendirilerek incelenmiştir. Montaj hattı dengeleme problemi ile ortak kökene sahip çizelgeleme problemlerinde çok başarılı sonuçlar üretebilen üst sezgisel yaklaşımın, montaj hattı dengeleme problemine de başarıyla uygulanabileceği öngörülmüştür. Problemin çözüm uzayından ziyade, problemin çözümünde yer alan alt sezgisellerin sıralama uzayında arama yapan ve alan bilgisine ihtiyaç duymayan üst sezgisel yaklaşım problemin çözümünde başarıyla uygulanmıştır. Önerilen üst sezgisel çözüm yaklaşımının performansının değerlendirilmesi için literatürde çözüm sonuçları mevcut; stokastik basit montaj hattı dengeleme problemi, deterministik paralel montaj hattı dengeleme problemi ve stokastik paralel montaj hattı dengeleme problemleri ile kıyaslamalar yapılmıştır. Ayrıca önerilen tavlama benzetimi üst sezgisel çözüm yaklaşımının algoritmik özellikler açısından da değerlendirilmesi yapılmıştır. Üst sezgisel yaklaşımın montaj hattı dengeleme problemlerinde de başarıyla uygulanabileceği görülmüştür. Ayrıca makine teçhizat maliyetlerinin dikkate alınmasıyla montaj hattı tasarım problemi olarak gelecekteki çalışmalara rehberlik edecek sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Assembly lines, one of the most important applications of flow shop production, are advancing by new implementations, to meet the requirements of changing today's production environment. Parallel assembly lines allow high capacity production for standard products for which there is a sufficiently high demand. The usage of stochastic task durations, as paralleling lines, makes assembly line balancing (ALB) problems realistic leading to real world applications. The task duration variations due to the humans, machines or environment to be taken into account by stochastic task times. Since installing and balancing an assembly line is a mid to long-term strategic decision, it is more sensible if the problem is not only studied as a line balancing problem, but also a design problem considering machines and tools. In this thesis, parallel ALB problem with stochastic task times and machine/equipment costs is considered. It has been foreseen that hyper-heuristics, which produced successful results on the timetabling problems, can also successfully be applied to the assembly line balancing problems which are similar problems in nature. Hyper heuristics perform search over the heuristics space formed by a sequence of low level heuristics rather than the solutions directly without requiring any domain knowledge. A simulated annealing (SA) based hyper-heuristic is developed and applied to the stochastic parallel ALB problem in which equipment costs are known. The performance of the proposed hyper-heuristic is evaluated by comparing the results of test problems with a single model stochastic ALB problem, deterministic parallel ALB problem and stochastic parallel ALB problems, due to lack of problem samples with machine/equipment costs. In addition, an evaluation according to algorithmic preferences is also carried out. It is shown that hyper heuristics are very successful on different types of ALB problems. This thesis provides results for assembly line design problem with machine/equipment costs, which can be used as a guide in future studies.