Geri Dön

Tek parti döneminde (1924-1946) ilkokullarda vatandaşlık eğitimi

Citizenship education in primary schools in the single party period of 1924-1946

  1. Tez No: 353271
  2. Yazar: ARZU ALTINDAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN TÜRKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144

Özet

Türkiye Cumhuriyet?inin kurulması ile birlikte yeni bir dönem başlamış, yenilik hareketleriyle birlikte yurttaşlık eğitimi de önem kazanmıştır. Bu dönemde siyasal, toplumsal, hukuksal ve ekonomik alanlarda yapılan yeniliklerin içselleştirilmesi en önemli hedeftir. Cumhuriyet?in kurucuları da hedeflerini gerçekleştirmek için karar verdiler. Önemi hiçbir dönem yadsınamaz bir araç olan eğitim ile rotalarını çizmeye başladılar. İstenilen vatandaş modelinin çizilmesinde mihver ders ?Yurt Bilgisi"dir. Büyük bir öneme sahip olan bu ders cumhuriyet değerleriyle donatılmış bir nesil yetiştirilmesinde kilit rol oynamaktadır. Bu çalışmada Tek Parti Dönem?inde ilkokul programlarında yer alan ve temel hedefi ?yurttaş yetiştirmek? olan Yurt Bilgisi dersine ait önemli ipuçları sunulmaktadır. Tek Parti Dönem?inin siyasal yapısının müfredata ve ders kitaplarına yansıtılmasıyla birlikte istenilen yurttaş modeli de çizilmiştir. Yeni bir nesil yaratma çalışmalarının hedeflendiği bu dönemde çocuklara bu değerlerin aktarılmasında temel bir role sahip olan Yurt Bilgisi dersine önemli işlevler yüklenmiştir. Eski dönemden yeni döneme geçişte, eskiye set çekerek ulus devlet şemsiyesi altında, yeniliklerin içselleştirmesi önemsenmiştir. Siyasal bir inşanın yanında sosyal açıdan en ince ayrıntısına kadar bireylerin yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Milliyetçiliği adeta sloganlaştıran Yurt Bilgisi kaynakları öğrencilere öğütlerle kaleme alınmıştır.

Özet (Çeviri)

In the aftermath of Turkish War of Independence, the newly established Republic of Turkey entered a new era that led to progress and modernization. This period is marked by the prominence of political, social, legal and economic reforms and their internalization. These reforms constituted the core of Turkish national project. In order to fulfil the national project, founders of the Republic used education as a primary tool to realize their goals. ?Yurt Bilgisi? (civic knowledge) was one of the main subjects by means of which the project was materialized. It is through education in general, and ?Yurt Bilgisi? subject in particular, that the reformers tried to disseminate Republican values, engrained in one-party system. This course played a pivotal role in nurturing a new generation that would adhere to Republican principles. At the same time, the content of the course sheds light on the features of the period and the concept of citizenship, as it was understood during this period. The main aim during this period was to establish a nation-state, based on civic understanding of citizenship. The civic model, being a reflection of the principles engrained in the one-party system was disseminated through curriculum and textbooks. The `Yurt Bilgisi? course served as a backbone of these reforms.The process of modernization and nation-building process was an attempt to break all ties with the past. The broader project aimed at restructuring political system in the country on the one hand, and to nurture individuals in the spirit of Turkish Republicanism on the other. `Yurt Bilgisi? has indeed served as a tool for glorification of nationalism that paved the way for a new thinking in the Republic.

Benzer Tezler

  1. Türkiye'de din-siyaset ve laiklik (1946-1960)

    Religion-politics and laicism in Turkey (1946-1960)

    ÇİĞDEM ATAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2003

    Siyasal BilimlerAnadolu Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. KEMAL YAKUT

  2. Hükümet programlarının ve milli eğitim şuralarında alınan kararların ilkokul görsel sanatlar dersi öğretim programlarına yansıması (1923-2016)

    The reflection of government programs and the decisions taken in the national education councils on elementary school visual arts course curriculums (1923-2016)

    SEVGİ KAYALIOĞLU

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Eğitim ve ÖğretimGazi Üniversitesi

    Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. OSMAN ALTINTAŞ

  3. Türk Parlamento tarihinde yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı 1908-1995

    Parliamentary privileges in history of Turkish Parliament 1908-1995

    SEDA DUNBAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2013

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. RIDVAN AKIN

  4. Tek parti döneminde Adana'da yerel basın (1923-1946)

    The single party period local press in Adana (1923-1946)

    MEDİHA SEDA SUVACI

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    GazetecilikMersin Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM BOZKURT

  5. Demokrat Parti döneminde Erzurum milletvekilleri ve TBMM'deki faliyetleri (1950-1960)

    Deputies from Erzurum and their activities in the Grand National Assembley of Turkey (1950-1960)

    OSMAN BAKİ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Türk İnkılap TarihiZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜRBÜZ ARSLAN