Halk şiirinde Elifnâme söyleme geleneği ve Elifnâmelerde eğitim unsurları
The tradition of telling Elifname in folk poetry and instructional elements of Elifname
- Tez No: 353270
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Halk edebiyatı, Halk şiiri, Âşık, Elif-nâme, Eğitim, Folk Literature, Folk poem, Minstrel, Elif-name, Education
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Halk edebiyatı milli kültürün en önemli yapı taşlarındandır. Bu edebiyatı dile getiren âşıklar da halkın duygularının, düşüncelerinin ve içinde bulunduğu dünyanın tercümanıdır. Duygu ve düşüncelerin şiirle dile getirilmesiyle ortaya çıkan ürünler, âşıkların gücünün en önemli göstergesidir.Türk edebiyatı çok uzun bir geçmişe sahiptir. Bu uzun zaman diliminde pek çok şair yazılı ve sözlü birçok şiir söylemiştir. Bu şiir türlerinden biri de elif-nâmelerdir. Elif-nâme, Osmanlı Türkçesi alfabesine göre kaleme alınmış şiirlerdir. Âşıkların duygu ve düşüncelerini dile getirdiği bir tür olan elif-nâmelerde dinî, din dışı, tasavvufî konularda halka ulaşılmak istenmiştir. Çalışma halk şiirinde elif-nâmeler ve elif-nâme söyleme geleneğini çok yönlü olarak ortaya koymaya çalışmaktadır. Elif-nâmelerin eğitim unsurları; din eğitimi, tasavvuf eğitimi ve genel ahlâk eğitimi alt başlıklarını taşımaktadır. Bu başlıklar tespit edilen elif-nâmelerden verilen örneklerle açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The folk literature is the most important building blocks of the national culture. This literature is the interpreter of the people's world and their voicing the minstrels? emotions, thoughts. The outcome of the emotions and thoughts expressed in poetry is the most important indicator of the strength of minstrels.Turkish literature has a very long history. During this long period of time many poet demonstrated many written and oral poems. This is types of poetry is called Elif-name. Elif-name poems were written in Ottoman Turkish alphabet. Elif-name which is a kind of minstrels' thoughts and feelings expressed and may be religious, non-religious; mystical subjects were asked the public to be reached. This study try to present Elif-name and elif-name have been said to be the tradition, as the most versatile in the folk poetry. Education elements of Elif-name are sub-headings such as religious education, Sufism education and public moral education. These topics of elif-name are try to explain with examples.