Biyoloji öğretmenlerinin bilimsel süreç ve araştırma becerilerini uygulayabilme durumlarının tespiti
Determining status of application scientific proces and research skill of biology teachers
- Tez No: 353286
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Scientific Researchs and Process Skills, Teacher Satisfactoriness, Secondary Education Biology Programme, Secondary Education Biology teacher
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Günümüzde bilimsel bilgiler her geçen gün artmaktadır. Bu bilgileri bireylerin yaşamlarında takip edebilmeleri imkânsız gibidir. Aynı zamanda ülkelerin birbirleri ile yarışabilmeleri için bu bilgilerin hızına yetişebilecek, problem çözebilen, soru sorabilen, çözüm üreten bireylere ihtiyacı vardır. Bu özelliklere sahip bireylerin yetişebilmesi için ülkeler eğitim politikalarını yenilemektedirler. Yapılan son değişikliklerle eğitim programlarında bilimsel araştırma ve bilimsel süreç becerileri büyük önem kazanmıştır. Ülkemizde 2004 yılında öncelikli olarak ilköğretim düzeyinde Fen ve Teknoloji programında değişiklik yapılmıştır. 2008-2009 öğretim yılından itibaren de Ortaöğretim Biyoloji Öğretim programında değişiklikler yapılmıştır. Bu yeni programda öne çıkan hususlardan biri az ve öz bilgidir. Bilginin ezberlenmesi ve hatırlanmasından ziyade bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ile beceri ve anlayış geliştirilmesi vurgulanmaktadır. Programın uygulayıcıları olan öğretmenlerde belirlenen yeterlilikler ise üç başlık altında toplanmaktadır: Alan bilgisi, alan eğitim bilgisi ve biyoloji okuryazarlığı. Bilimsel süreç becerilerine ait kazanımlar biyoloji okuryazarlığı başlığı altında toplanmıştır. Yurt içinde ve yurt dışında öğrencilerin, öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin bilimsel araştırma ve bilimsel süreç becerilerini (BAS) tespit etmeye yönelik çok sayıda araştırma yapılmıştır. Bunun yanında araştırmalarda bilimsel süreç becerilerini uygulayabilme durumları, çeşitli yöntemlerin bu becerilerin gelişmesine yönelik katkıları, programdaki yeri gibi birçok konu yer almıştır. Bu çalışmalara göre programın başarılı ya da başarısız olmasındaki en büyük pay öğretmenlere aittir. Öğretmenler bilimsel süreç becerilerini derslerinde ne kadar uygulayabilirlerse öğrencilerden istenilen sonucun başarılı olma olasılığı o kadar yüksek olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı bilimsel araştırma ve bilimsel süreç becerilerinin öğrencilere kazandırılmasında en büyük etkenlerden biri olan öğretmenlerin bu becerileri uygulayabilme durumlarının tespit edilmesidir. Ayrıca öğretmenlerin yaşları, cinsiyetleri, mesleki deneyim süreleri, hizmet içi eğitim alıp almadıklarına göre, mezun olunan okul tipi, formasyon eğitimi alma durumlarına göre değişiklik olup olmadığı tespit edilecektir. Araştırma tek aşamalı gerçekleşecektir. Bu araştırmada Yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Çalışma grubu İzmir ilinde çeşitli okullarda görev yapmakta olan 20 ortaöğretim biyoloji öğretmeni oluşturmaktadır. Öğretmenlerin çalışmaya katılımında ulaşılabilirlik ve gönüllülük esas alınmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme, öğretmenlerin bilimsel araştırma ve süreç becerilerini ortaya koyacak şekilde hazırlanmıştır. Veri toplama aracı olarak tarafımızdan geliştirilen 'Biyoloji Öğretmenlerinin Bilimsel Araştırma ve Bilimsel Süreç Becerilerini Uygulayabilme Durumlarının Tespiti Görüşme Formu' kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre öğretmenlerin bilimsel araştırma ve bilimsel süreç becerilerini derslerde ne kadar uygulayabildiklerinin tespiti yapılmıştır. Bilimsel süreç becerilerini neden uyguladıklarını ve neden uygulayamadıklarının analizleri yapılmıştır. Genel olarak öğretmenlerin aynı nedenler ortaya koydukları görülmüştür. Çalışmanın bulgularına dayanarak öğretmenlerin bilimsel süreç ve araştırma becerileri hakkında yeterli bilgilendirme yapılması, lisans derslerinde öğretmen adaylarının bilimsel süreç ve araştırma becerilerini tanımalarının sağlanması ve öğretmenlerin bilimsel süreç ve araştırma becerilerine yönelik ortak sorunların giderilmesi önerilmektedir. Ayrıca bu tezden çıkacak sonuçlardan yola çıkarak bu konuda iyileştirmeler yapılabilir, öğretmen yeterlilikleri ya da bilimsel araştırma ve süreç becerileri konusunda yapılacak diğer çalışmaların temelini oluşturabilir. Anahtar Kelimeler: Bilimsel Araştırma ve Süreç Becerileri, Öğretmen yeterlilikleri, Ortaöğretim Biyoloji Programı, Ortaöğretim Biyoloji Öğretmenleri.
Özet (Çeviri)
In nowadays the amount of scientific datas increases by day and day. It becomes impossible to follow them in individual life. By the way, countries need some individuals that can catch up on speed of information, can solve problems, can ask questions, can produce solutions to problems to be in racing with other countries. To educate that featured individuals countries change their education policy. Scientific researches and scientific processes skill are become more important by last changes made. In our country, firstly changes made in Science and Technology programmes that educated in primary education level, in 2004. By the 2008-2009 education year, changes made in secondary education Biology programmes. The prominent point in this programme is less and quintessence data. Instead of memorization and remembering of data, improving of atteinment to data, using data, skill and understanding of data is emphasisysed. The expected satisfactoriness in teachers, which are operators of programme are grouped in three ways: Branch knoweledge, branch education knoweledge and biology literature. Recovery of scientific process skill are grouped in biology literature. There made many researches to identify scientific researches and scientific skill process of students that are stateside and abroad, teacher candidates and teachers (BAS). Beside it, there are also many topics such as, the applyment situation of scientific skill process, contribution and status of different methods.According to this studies, the big part success of programme is belonging to teachers. It is expected that, as much teachers uses scientific skill process, as big probability success of students occur. In this connection, the aim of this study is, determining usable status of that skills of teachers that have a big role in the gaining of scientific research and scientific process skill to studentsAlso, if there are changes of teachers age, gender, proffession experience, wether in-service education is taken or not, type of graduated school, in condition taking of formation education are determined. Research will actualized in one way. In this research Semi structured interview form is used. Workgroup is consists of 20 different secondary biology teachers that are from Izmir. Voluntariness and accessibility to study was firstly considered. Semi structured interview is prepared as to exhibit scientific research and scientific process skill.“Interview Form Determining of Application Status Scientific Research and Scientific Process Skill Of Biology Teachers”is used to gather data that is prepared by ourselves. According to data that was obtained in study, how the skills of scientific researches and scientific process is used in lessons are determined. Why they used scientific research and scientific process skills is analyzed, or why not. As generally, it is seen that teachers exhibit the same reasons. By considering study finddings, it is suggested to teachers to; enough instruction about scientific process and research skills, provide identification of scientific process and research skills of teacher candidates in lisence lessons and resloving common problems in scientific process and research skills. Also by emerging the outcome of this thesis, better studies can be made in this subject, fundamentals gan be generated in teacher satisfactoriness or other studies about scientific researchs and process skills