Yabancı diller yüksekokulu müdürlerinin anlayış gösterme davranışları,öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyleri: İzmir ili örneği
Tolerance behaviours of the directors of foreign language schools and mobbing levels of instructors
  1. Tez No: 353287
  2. Yazar: HURİYE JALE GÜNEŞ COŞARDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞİDE KABADAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yılgınlık, Anlayış Gösterme, Öğretim Elemanları, Yabancı Diller Yüksekokulları, Mobbing, Tolerance Behaviours, Instructors, School of Foreign Languages
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Denetimi ve Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmada, Dokuz Eylül Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Ekonomi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Gediz Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, İzmir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, Kâtip Çelebi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Yabancı Diller Yüksekokulu ve Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda çalışmakta olan öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyi ile onların mesleki özellikleri ve okul müdürlerinin anlayış gösterme düzeyleri arasındaki ilişkileri saptamak amacıyla yapılmıştır. Böylece, yabancı diller yüksekokullarının daha etkililikle yönetilmesi ve öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyinin düşürülmesi için öneriler getirilmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada, 2012/2013 öğretim yılında yukarıda adı geçen 8 üniversitenin yabancı diller yüksekokullarında görev yapan 405 öğretim elemanından elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Öğretim Elemanlarının Mesleki Özellikleri Anketi, J.K. Hemphill ve A.E. Coons (1950) tarafından geliştirilen Liderlik Davranışlarını Betimleme Ölçeğinin (LBDQ) Anlayış Gösterme Boyutu ve Einarsen ve Rankes (1997) tarafından geliştirilen Olumsuz Davranışlar Ölçeği (NAQ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde, veri gruplarının türüne göre t ve F testleri ile r hesabı ve farkın önemli çıktığı durumlarda, bunun hangi gruplar arasındaki ortalamaların farkından kaynaklandığını bulmak amacıyla Tukey testi kullanmıştır. Araştırmanın sonucunda, İzmir ili'ndeki bütün yabancı diller yüksekokullarında görev yapan öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyinin 'orta' nın biraz altında olduğu (5 üzerinden X?= 2,37) saptanmaktadır. Ayrıca, öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyleri halen görev yaptıkları yabancı diller yüksekokul müdürlerinin cinsiyetine göre; yabancı diller yüksekokulu müdürlerinin anlayış gösterme düzeylerine göre; yaşlarına göre; çalıştıkları üniversite türüne göre; yükseköğrenimlerini yurt dışında yapıp yapmama durumlarına göre ve haftalık ders yüküne göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Ancak araştırma neticesinde, öğretim elemanlarının yılgınlık düzeylerinin cinsiyetlerine göre; akademik kariyerlerine göre; herhangi bir yöneticilik görevi olup olmama durumuna göre ve çalıştıkları yabancı diller yüksekokulundaki görev sürelerine göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir. Son olarak, yapılan kolerasyon analizi sonuçları yabancı diller yüksekokulu müdürlerinin anlayış gösterme düzeyleri ile öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyleri arasında negatif yönde bir ilişki saptanmaktadır. Yani, yabancı diller yüksekokulu müdürlerinin anlayış gösterme düzeyleri arttıkça öğretim elemanlarının yılgınlık düzeyleri düşmektedir.
Özet (Çeviri)
This research has been done in order to determine the relation between the mobbing levels of instructors, their vocational features and the tolerance behaviours of the directors of Schools of Foreign Languages at Dokuz Eylul University, Ege University, Izmir University of Economics, Gediz University, İzmir University, Kâtip Çelebi University, İzmir Institute of Technology and Yaşar University. Therefore this research aims to offer suggestions on how to decrease the mobbing levels of instructors in addition to managing schools of foreign languages in a more effective way. In the research, data obtained from 405 instructors who work at the school of foreign languages at the 8 universities mentioned above in 2012-2013 academic year has been used. In the research, Questionnaire of Vocational Features of Instructors which has been developed by the researcher, Leader Behaviour Description Questionnaire which has been developed by J.K. Hemphill ve A.E. Coons (1950) and Negative Acts Questionnaire which has been developed by Einarsen ve Rankes (1997) have been used as data collection tools. In analysing the data, t and F tests and r calculation have been used depending on the type of data group and Tukey test has been used when the difference is high and it is necessary to find out from which group the difference occured. As the result of this research, it is detected that the mobbing levels of instructors working at all the schools of foreign languages departments in Izmir is a little lower than half (X?= 2,37 out of 5). Furthermore, the mobbing levels of instructors differ in a meaningful way depending on the gender of their directors at the school of foreign languages where they are currently working, on the level of tolerance behaviours shown by their directors of School of Foreign Languages, on their ages, on the type of university they are employed by, on the status whether or not they have done their graduate degree abroad and on the weekly teaching load. Finally, the correlation analysis results have determined that there is a negative relation between the mobing levels of instructors and tolerance behaviours of the directors of school of foreign languages. Therefore, as the tolerance levels of directors of schools of foreign languages increase, the mobbing levels of instructors decrease.