Fen bilimleri dersi öğretmenlerinin bilimsel okuryazarlık beceri düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi: Sakarya ili örneği
Evaluation of scientific literacy levels of science teachers in terms of various variables: Sample of Sakarya
- Tez No: 596935
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM EROĞLU DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel okuryazarlık becerileri, fen öğretmeni, Fen eğitimi, Scientific literacy skills, Science teacher, Science education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu betimsel tarama çalışmasının amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel okuryazarlık beceri düzeylerini cinsiyet, yaş, kıdem, mezun olunan program türü, öğrenim durumu, çalıştığı okulun bulunduğu bölge, bilim sitesi/dergisi takip etme durumu ve günlük internet kullanım süresi gibi çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmanın evrenini Sakarya ilinde görev yapan 437 fen bilimleri öğretmeni, aynı ilde görev yapan 166 fen bilimleri dersi öğretmeni ise çalışma grubunu oluşturmuştur. Çalışmada, Gormally, Brickman, ve Lutz (2012) tarafından geliştirilen Bilimsel Okuryazarlık Becerileri Testi (BOBT) kullanılmıştır. Test orijinal dili İngilizce'den Türkçe'ye çevrilmiş ve pilot uygulaması yapılmıştır. Testin KR20 değeri 0,79 bulunmuştur. Test, daha sonra Sakarya İlinde görev yapmakta olan fen bilimleri dersi öğretmenlerine uygulanarak bilimsel okuryazarlık beceri düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 20.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Normallik varsayımı; çarpıklık ve basıklık değerleri, histogramlar, Q-Q eğrileri ve Shapiro-Wilk testi kullanılarak test edilmiştir. Grup içi ve gruplar arası anlamlı farklılıklar olup olmadığını belirlemek için toplanan veriler üzerinden t-testi ve tek yönlü varyans analizleri yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel okuryazarlık düzeyleri orta seviyenin üzerinde bulunmuştur. Araştırmanın bir diğer sonucu ise, fen bilgisi öğretmenliği bölümünden mezun olan öğretmenler ile fizik, kimya ve biyoloji öğretmenliği gibi diğer bölümlerden mezun olan öğretmenler arasında fen bilgisi öğretmenleri lehine anlamlı bir fark bulunmasıdır. Ayrıca testin ölçtüğü bilimsel okuryazarlık becerilerinden 4. (araştırma deseninin elemanlarını ve bu elemanların bilimsel bulguları ve sonuçları nasıl etkilediğini anlama) ve 5. (grafik oluşturma) becerinin puan ortalamalarının, bu becerilerden alınabilecek toplam puan değerinin oldukça altında olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yandan testin ölçtüğü bilimsel süreç becerilerinden 7. beceri (olasılık ve istatistiği de kapsayan nicel becerileri kullanarak problem çözme) puan ortalamasının oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre, fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel okuryazarlık düzeylerinin daha iyi hale getirilebilmesi için bu konu ile ilgili hizmet içi fen eğitim programlarının düzenlenmesi ve öğretmenlerin bu alanda lisansüstü eğitim yapmaya teşvik edilmeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this descriptive survey study is to examine the scientific literacy levels of science teachers in terms of various variables such as gender, age, seniority, type of program graduated, education level, the region of the school where he/she works, science site/journal tracking status and daily internet usage time to improve themselves. The study group consisted of 166 science teachers working in Sakarya and the universe of the research consists of 437 science teachers working in Sakarya Province. In the study, Scientific Literacy Skills Test (BOBT) developed by Gormally, Brickman, and Lutz (2012) was used. The original language of the test was translated from English to Turkish and piloted. KR20 value of the test was found to be 0.79. Then, this test was applied to science teachers working in Sakarya Province to determine their scientific literacy levels. In the analysis of the obtained data, t-test, ANOVA and mean values were calculated by using SPSS20.0 program. According to the results of the study, scientific literacy levels of science teachers were found to be above medium level. Another result of the research is that there was a significant difference in favor of science teachers between the teachers who graduated from science teaching department and teachers who graduated from other departments such as physics, chemistry and biology teachers. Additionally, it is concluded that the average score of the 4th (understanding elements of research desing and how they impact scientific findings/conclusions) and 5th (creating graphical respresentations of data) skills of the scientific literacy skills measured by the test were well below the total score value that can be obtained from those skills. On the other hand, it was found that the 7th skill (problem solving using quantitative skills including probability and statistics) score average of the scientific process skills measured by the test was quite high. According to the results of the study, to improve the scientific literacy levels of science teachers, it is proposed to organize in-service science education programs on this issue, and encourage science teachers to do a postgraduate education in this field.