Ergenlerin akademik erteleme davranışlarıyla benlik saygılarının incelenmesi
Investigation of academic procrastination and self-esteem of adolescents
  1. Tez No: 353289
  2. Yazar: MUSTAFA TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RENGİN KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Akademik Erteleme Davranışı, Benlik Saygısı, Adolescence, Academic Procrastination, Self-Esteem
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu arastırmada ergenlerin akademik erteleme davranışıyla benlik saygısı iliskisi ve bu değiskenlerin bazı sosyodemografik özelliklere göre farklılasıp farklılasmadığı incelenmistir. Arastırmanın evrenini 2012?2013 eğitim öğretim yılında İzmir ili Konak İlçesi?nde bulunan Anadolu Liselerinde 10. ve 11. sınıflarına devam etmekte olan öğrenciler olusturmaktadır. 236 kız ve 184 erkek olmak üzere toplam 420 öğrenci arastırmanın örneklemini olusturmaktadır. Arastırmada ölçme aracı olarak Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri ve Akademik Erteleme Ölçeği ile arastırmacı tarafından hazırlanan Kisisel Bilgi Formu kullanılmıstır. Veriler SPSS 17 istatistik programı kullanılarak, normallik dağılımı şartının sağlandığı durumlarda Bağımsız Örneklem t-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), normallik dağılımının sağlanamadığı durumlarda Mann-Whitney U testi ve Kruskal-Wallis H teknikleri ile çözümlenmiştir. Korelasyon analizi için Spearman Brown Sıra Farkları Korelasyonu kullanılmıştır. Arastırma bulgularına göre ergenlerin akademik erteleme davranışı ile benlik saygısı arasında negatif yönde anlamlı iliski olduğu tespit edilmistir. Bulgular cinsiyet, anne öğrenim durumu, kendilerini başarılı buldukları dersler, harçlığın yeterli bulunup bulunmaması, bir günde ders çalışmaya ayrılan zaman dilimi, ders çalışmak için tercih edilen zaman dilimi, sınavlara çalışılmaya başlanılan zaman dilimi, okul saatleri dışında zamanı değerlendirme alışkanlıklarına göre ergenlerin akademik erteleme davranışlarının farklılaştığını ortaya koymaktadır. Ancak kardeş sayısı, ailedeki doğum sırası, ailenin ekonomik durumunu nasıl algıladığı, anne babanın birliktelik durumu, baba öğrenim durumu, dershaneye gidip gitmeme durumuna göre ergenlerin akademik erteleme davranışlarının farklılaşmadığı saptanmıştır. Sınavlara çalışılmaya başlanılan zaman dilimi, harçlığın yeterli bulunup bulunmaması, ailenin ekonomik durumunu nasıl algıladığı, anne öğrenim durumuna göre ergenlerin benlik saygısının farklılaşmaktadır. Ancak cinsiyet, kendilerini başarılı buldukları dersler, bir günde ders çalışmaya ayrılan zaman dilimi, ders çalışmak için tercih edilen zaman dilimi, okul saatleri dışında zamanı değerlendirme alışkanlıkları, kardeş sayısı, ailedeki doğum sırası, anne babanın birliktelik durumu, baba öğrenim durumu, dershaneye gidip gitmeme durumuna göre ergenlerin benlik saygısı farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the relationship between academic procrastination and self-esteem of adolescents and whether these two variables differentiated from each other according to some sociodemografic characteristics were investigated. The universe is consisted of all 10th and 11th grade students attending Anatolian high schools in Konak, Izmir during 2012?2013 academic year. The sample is consisted of 236 girls and 184 boys, totally 420 students. Data was collected by Coopersmith Self-Esteem Inventory, Academic Procrastination Scale and a questionnaire which was developed by the researcher. Data was analyzed by using SPSS 17 programme. When the normal theory assumptions can be provided, the data analyzed by Independent Sample t Test and One ?Way ANOVA; when the normal theory assumptions cannot be provided the data analyzed by Mann Whitney U and Kruskal-Wallis H. For correlation analysis, Spearman Brown analysis was used. According to results, it was found that there is a statistically significant negative relationship between academic procrastination and self-esteem of adolescents. The results show that academic procrastination of adolescents change according to gender, mother?s education status, the courses that they think they?re good at, allowance level, time for studying a day, preferred time for studying, period for starting to study for exams, time using (routines) out of school. However, it?s found that academic procrastination doesn?t change according to number of sibling, birth order in situation of parents? living together, father education status, the situation about going to an extra training center or not. Self esteem of adolescents change according to period for starting to study for exams, allowance level, perception about economic status of family, and mother?s education status. However self esteem of adolescents doesn?t change according to gender the lessons that they think they?re good at, period for studying a day, time using routines out of school, number of sibling, birth order in the family, situation of parents, living together, father education status, the situation about going to an extra training center.